ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Μεταλλική κατεργασία εργαλείο
Φώτο: Shutterstock

Πτώση 14,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Αύγουστο

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ετήσια μείωση 14,6% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Αυγούστου 2022, έναντι αύξησης 32% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 - Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 - Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 4,1% έναντι αύξησης 31,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 14,6%, τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, οφείλεται:

α) Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 20,5% 

β) Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 0,1%.

Στη μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 14,6% συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεταλλική κατεργασία εργαλείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 4,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 4,6% τον Ιανουάριο 2025 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση 7,6% των τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης.
Εργοστάσιο Αλουμινίου Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανική παραγωγή: Άνοδος 5,3% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% τον Ιανουάριο 2026 σε σύγκριση με πέρσι, ενώ η μεταποιητική βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 1,1%. Η αύξηση οφείλεται σε μεταβολές σε επιμέρους τομείς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 5,4% στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία μειώθηκε τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, με μεγαλύτερη πτώση στις τιμές από χώρες εκτός ευρωζώνης. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε επίσης υποχώρηση.