ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Έρχονται νέα πρόστιμα για εκπτώσεις «μαϊμού» και για υπερβολικά κέρδη

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών, επόμενο τεστ η Black Friday. Σε όλη την κλίμακα της αγοράς επεκτείνονται οι έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους.

Το δεύτερο κύμα των προστίμων που επέβαλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας δεν θα είναι και το τελευταίο! Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ήταν το πρώτο κύμα που αφορούσε την εμπορική πολιτική ισχυρών εμπορικών επιχειρήσεων, του λιανικού εμπορίου, στην περίοδο των εκπτώσεων. Το δεύτερο ήταν χθες και αφορούσε και πάλι ισχυρές επωνυμίες –το BD είχε γράψει σχετικά προ ημερών. Κι η επιβολή μεγάλων προστίμων ήταν ένας σαφές μήνυμα στο σύνολο της αγοράς, όχι μόνο στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD έπεται και τρίτο κύμα που θα αφορά και πάλι στην περίοδο των εκπτώσεων, έστω κι αν έχει τελειώσει, μόνο που σ΄ αυτή τη περίπτωση οι επιχειρήσεις στις οποίες θα επιβληθούν πρόστιμα θα είναι μικρότερου μεγέθους και στους κλάδους των καλλυντικών και της ένδυσης και υπόδησης. Ήδη η ΔΙΜΕΑ έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία επεξεργάζεται και σύντομα θα προωθήσει αρμοδίως τα σχετικά της πορίσματα. Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγε συγκεκριμένα μιλώντας προς το BD ότι «η φετινή black Friday θα είναι τελείως διαφορετική απ΄ ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».

Μ΄ αυτή την αναφορά η εν λόγω πηγή εννοούσε πως οι δυνατές εκπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου αυτή τη φορά θα είναι πραγματικές –στο ποσοστό που αναφέρεται επί των προϊόντων. Και μόνο η αναφορά περίπου 2,5 μήνες νωρίτερα δείχνει ότι οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στα τέλη του Νοεμβρίου θα είναι από τώρα στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης και οποιαδήποτε παρεκτροπή τους θα τιμωρηθεί με βαριά πρόστιμα.

Ωστόσο, όλη αυτή η κινητικότητα που αφορά στην περίοδο των εκπτώσεων είναι το προμήνυμα για όσα πρόκειται να συμβούν στην υπόλοιπη αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, με βάση τη ρύθμιση που αφορά στην υπερβολική κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι ήδη έχουν αρχίσει οι έλεγχοι σε όλη την κλίμακα της αγοράς και η πρώτη γενική εικόνα είναι θετική. Έκαναν λόγο για «αξιοσημείωτη συμμόρφωση» των επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση στα λογιστικά τους συστήματα.

Ωστόσο, όμως, αυτός είναι ο γενικός κανόνας, αλλά υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις. Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις που αφορούν στην καταστρατήγηση της προαναφερόμενης ρύθμισης και έχει ξεκινήσει η σχετική αλληλογραφία. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις και πρόστιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέναλτι δικαστική απόφαση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας από εργαζομένους και παρεμπόριο

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.000 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών και του υπαίθριου εμπορίου και κατασχέθηκαν 70 τεμάχια απομιμητικών ειδών, που πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop).
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβδαρίδης: Νομοσχέδιο για απλούστευση και στήριξη επενδύσεων

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε στη Βουλή ότι το νέο νομοσχέδιο ενισχύει την επιχειρηματικότητα, μειώνει τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιεί διαδικασίες, προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα και απλοποιεί το πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο.
Synetairistiki-Trapeza-Ipeirou-Epirus
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχή Ελέγχου της Αγοράς: Πρόστιμο 140.000 ευρώ στην Τράπεζα Ηπείρου

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη όρου σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων που κρίνεται καταχρηστικός, καθώς προβλέπει πρόσθετες χρεώσεις χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και διαφάνεια προς τον καταναλωτή.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Επείγουσα στήριξη ζητούν οι μικρές επιχειρήσεις λόγω ενέργειας

Η ΕΒΕΕ ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, επισημαίνοντας πως το νέο πακέτο μέτρων ωφελεί κυρίως τις μεγάλες βιομηχανίες και όχι τις μικρότερες.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Ρόδο και Αττική τα πρώτα πρόστιμα για παραβάσεις του πλαφόν στα καύσιμα

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς. Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανοχή σε φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και παράνομης διακίνησης προϊόντων, αναφέρει.