ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Μέσω ΑΑΔΕ η είσπραξη εσόδων υπέρ Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα είσπραξης εσόδων υπέρ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) από τις Δ.Ο.Υ. και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.)

Με απόφαση που υπέγραψαν σήμερα o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δίνεται η δυνατότητα είσπραξης εσόδων υπέρ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) από τις Δ.Ο.Υ. και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.). Η διαδικασία της βεβαίωσης των τελών ΓΕΜΗ υπέρ της ΚΕΕΕ θα διενεργείται αποκλειστικά και μόνο μέσω των υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, μειώνοντας έτσι το διοικητικό κόστος.

Όπως τονίζεται σε σχετική Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αλλά και μεγάλου αριθμού Επιμελητηρίων, ώστε να εκδοθεί Κωδικός Αριθμός Είσπραξης (ΚΑΕ) στην ΚΕΕΕ για τη βεβαίωση και είσπραξη, βάσει των διατάξεων του ΚΕΔΕ, των εσόδων των Επιμελητηρίων.

Αντιμετωπίζεται, έτσι, το ζήτημα της βεβαίωσης και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των μελών των Επιμελητηρίων, ως δικαιωμάτων τρίτων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολούσε επί σειρά ετών την επιμελητηριακή κοινότητα, καθώς υπήρχε αδυναμία είσπραξης επιμελητηριακών εσόδων από ορισμένα Επιμελητήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν Επιμελητήρια δύο ταχυτήτων, με ανείσπρακτα έσοδα και με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων ΓΕΜΗ υπέρ της ΚΕΕΕ με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, βάζοντας τέλος στην απώλεια δημοσίων εσόδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δήμας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμας: Επιδιώκουμε να μπει τέλος σε παθογένειες στη λειτουργία της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, xαιρέτησε τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 5,5 εκατ. στο Κορωπί μέσω ΕΣΠΑ

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η β' φάση αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Ξερέα Κρωπίας, με δημόσια δαπάνη 5,5 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργο εκβολής στη θάλασσα με πόντιση ογκόλιθων.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ρυθμίσεις για servicers: παραδείγματα και σενάρια πριν–μετά για οφειλέτες

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσίευσε παραδείγματα που δείχνουν πώς επηρεάζονται οφειλέτες και servicers από τις νέες ρυθμίσεις, με σενάρια για προκαταβολές, προθεσμίες και προστασία κύριας κατοικίας.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Προστασία στους συνεπείς, ευθύνες για τους παραβάτες

Ο υπουργός Οικονομίας, Κ. Πιερρακάκης, τονίζει ότι το νέο πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος προστατεύει τους συνεπείς οφειλέτες και αυστηροποιεί τη λειτουργία των servicers, θέτοντας σαφείς κανόνες και κυρώσεις για παραβάσεις.