ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Έκπτωση μέχρι 70%

Κατώτερες των προσδοκιών οι εκπτώσεις, στο -30% οι απώλειες στον τζίρο

Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά τζίρο περί των 7 δισ ευρώ για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, παρά την υποτονική κίνηση τις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων. Περί τα 5 εκατ επισκέπτες αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα μόνο τον Αύγουστο.

Τα αυξημένα τουριστικά ρεύματα ειδικά στα νησιά και το κέντρο της Αθήνας συμβάλουν στην ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης κατά την διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, εντούτοις, οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων σε συνδυασμό με τις πολύ αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου έχουν οδηγήσει σε απώλειες στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων.

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Μάκης Σαββίδης, σημείωσε ότι η κάμψη στα έσοδα των εμπόρων αγγίζει ακόμη και το 30% φέτος συγκριτικά με πέρσι, με μόνες εξαιρέσεις τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, τα οποία σαφώς πριμοδοτήθηκαν κατά την διάρκεια του καύσωνα.

Πλέον, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου προσδοκούν σε βελτιωμένες επιδόσεις μέσα στον Αύγουστο, με δεδομένες και τις αυξημένες αφίξεις ξένων τουριστών που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 5 εκατ επισκέπτες μέσα στον μήνα. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, στόχος του λιανικού εμπορίου είναι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου να κυμανθεί άνω των 7 δισ ευρώ, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες περσινές επιδόσεις, οπότε τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί σε 6,6 δισ ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς τις δαπάνες τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο πληθωρισμός δυσχεραίνει την διαχείριση των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης για πολλά νοικοκυριά. Εξάλλου, ένας στους τρεις ερωτηθέντες αναμένει αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων, μέχρι την λήξη του έτους, ενώ ήδη πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος αφορά σε δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πάντως, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο διαμορφώνεται σε 3,55 δισ ευρώ μηνιαίως, με τα 1,24 δισ ευρώ να αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Εξαιρουμένων ωστόσο των πωλήσεων που αφορούν σε τρόφιμα και καύσιμα, ο μηνιαίος τζίρος κυμαίνεται περί του 1 δισ ευρώ, στοιχείο που καθιστά σαφές ότι οι προσδοκίες για έσοδα 7 δισ ευρώ στο δίμηνο βασίζονται στις αυξημένες δαπάνες εκ μέρους των ξένων επισκεπτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς-Γαλλίδα Υπ. Γεωργίας: Συνεργασία για ΚΑΠ και ευρωπαϊκή παραγωγή

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Ανί Ζενεβάρντ. Συζήτησαν για τη νέα ΚΑΠ, τον μελλοντικό προϋπολογισμό και ενίσχυση του συντονισμού Ελλάδας-Γαλλίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί να διακόψει το εμπόριο με ΕΕ λόγω σχεδίου σύνδεσης Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει τις συναλλαγές με την ΕΕ και να επιβάλει δασμούς, αντιδρώντας στην πρόταση η Κομισιόν να δεχθεί τον Καναδά ως συνδεδεμένο μέλος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «γελοίο» και «εχθρική ενέργεια».
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

CIFTIS 2026: Η κινεζική αγορά δημιουργεί νέες παγκόσμιες ευκαιρίες

Η Διεθνής Έκθεση CIFTIS, που διεξάγεται ετησίως στο Πεκίνο, αναδεικνύει τη δυναμική της κινεζικής αγοράς, προωθώντας παγκόσμιες συνεργασίες και ανοιχτό εμπόριο, με πάνω από 1.200 επιχειρηματικά αποτελέσματα φέτος.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Σιγκαπούρη: Ευκαιρίες επένδυσης στην αγορά υγιεινής διατροφής στη CIFIT

Η 26η CIFIT στη Σιαμέν προσέλκυσε συμμετέχοντες από 129 χώρες, λειτουργώντας ως βαρόμετρο για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κίνα. Σημαντική προσέλευση παρατηρήθηκε στο περίπτερο της Yihai Kerry Arawana Holdings.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ο Ουάνγκ Γι ζητά διάλογο με ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι κάλεσε την ΕΕ σε εποικοδομητικό διάλογο για αποφυγή κλιμάκωσης εμπορικών διαφορών, τονίζοντας πως ο προστατευτισμός δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει τους καταναλωτές και την οικολογική μετάβαση.