ΓΔ: 2352.54 -0.13% Τζίρος: 266.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Μείωση κατά 30% του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο φόρων. 

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% για τα εισοδήματα του 2020 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλος ένας φόρος που είχε επιβαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία στρώματα αλλά και όλους όσους δήλωναν υψηλά εισοδήματα, κατά περίπου 20%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο παραπάνω φόρων μέχρι το 2023. 

Δεδομένης της σημαντικής συμβολής των δυο παραπάνω φόρων στα έσοδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό τους ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στα δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι όσο η οικονομία «ανεβάζει στροφές» και ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα έσοδα τόσο θα αυξάνονται τα περιθώρια της κυβέρνησης για παρεμβάσεις με τελικό στόχο, το 2023, την πλήρη απόσυρση έκτακτων φόρων που είχαν επιβληθεί στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης να καταργηθούν με ορίζοντα το 2023 και υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι δεν θα ανατρέψουν την δημοσιονομική ισορροπία. Σημειώνεται ότι οι δυο φόροι συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό με έσοδα άνω του 1,6 δις. ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

  • 1.000 ευρώ το χρόνο, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 800 ευρώ το χρόνο, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ το χρόνο, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, και
  • 600 ευρώ το χρόνο, για κάθε υποκατάστημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 (αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021) το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μειωθεί στα 455 ευρώ από 650 σήμερα ενώ αναλογικές θα είναι οι μειώσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ανάλογη μείωση θα ακολουθήσουν τα επόμενα δυο χρόνια με στόχο των μηδενισμό το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΙ-Ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση κατέγραψαν τον Μάρτιο οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων καταγράφηκε τον Μάρτιο παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των ακινήτων, με αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Γιώργος Πιτσιλής πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευχαριστήριο του Γ. Πιτσιλή στους εργαζομένους της ΑΑΔΕ για τη συμβολή τους

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ευχαρίστησε με επιστολή τους εργαζόμενους για τη συμβολή τους, με αφορμή τις θετικές εκθέσεις ΕΕ και ΔΝΤ που αναγνώρισαν την πρόοδο στη φορολογική συμμόρφωση και ψηφιοποίηση της Αρχής.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση φόρου στο ντίζελ και κατάργηση φοροαπαλλαγών εισηγείται η Κομισιόν

Σύσταση για επαναξιολόγηση και κατάργηση φοροαπαλλαγών, καθώς για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, που είναι χαμηλότερος από της βενζίνης περιέχει η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ανατολική Γερμανία μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης

Ο καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, χαρακτήρισε την ανατολική Γερμανία πρότυπο οικονομικού μετασχηματισμού και κάλεσε πολίτες και φορείς να συνεισφέρουν αισιόδοξα στις μεταρρυθμίσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.