ΓΔ: 2283.82 0.72% Τζίρος: 23.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:43
Φωτο: Shutterstock

Μείωση κατά 30% του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο φόρων. 

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% για τα εισοδήματα του 2020 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλος ένας φόρος που είχε επιβαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία στρώματα αλλά και όλους όσους δήλωναν υψηλά εισοδήματα, κατά περίπου 20%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο παραπάνω φόρων μέχρι το 2023. 

Δεδομένης της σημαντικής συμβολής των δυο παραπάνω φόρων στα έσοδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό τους ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στα δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι όσο η οικονομία «ανεβάζει στροφές» και ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα έσοδα τόσο θα αυξάνονται τα περιθώρια της κυβέρνησης για παρεμβάσεις με τελικό στόχο, το 2023, την πλήρη απόσυρση έκτακτων φόρων που είχαν επιβληθεί στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης να καταργηθούν με ορίζοντα το 2023 και υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι δεν θα ανατρέψουν την δημοσιονομική ισορροπία. Σημειώνεται ότι οι δυο φόροι συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό με έσοδα άνω του 1,6 δις. ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

  • 1.000 ευρώ το χρόνο, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 800 ευρώ το χρόνο, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ το χρόνο, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, και
  • 600 ευρώ το χρόνο, για κάθε υποκατάστημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 (αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021) το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μειωθεί στα 455 ευρώ από 650 σήμερα ενώ αναλογικές θα είναι οι μειώσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ανάλογη μείωση θα ακολουθήσουν τα επόμενα δυο χρόνια με στόχο των μηδενισμό το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέχασες τη δήλωση; Την υποβάλει η εφορία και στη στέλνει μαζί με τα πρόστιμα

Η εφορία θα εντοπίζει φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, θα την υποβάλει η ίδια και στη συνέχεια θα τους κοινοποιεί το εκκαθαριστικό μαζί με τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή ενέκρινε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Οικονομίας με αλλαγές, με στήριξη μόνο από ΝΔ. Ο Υφυπουργός Πετραλιάς τόνισε τις σημαντικές διορθώσεις που αναγνώρισαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Λιγότερα έσοδα από το τέλος στα εισαγόμενα μικροδέματα

Το τέλος των 2 ευρώ στα μικροδέματα στη Γαλλία αποδίδει 2,3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, μακριά από τους στόχους. Πλατφόρμες όπως Temu και Shein παρακάμπτουν το μέτρο στέλνοντας δέματα σε άλλες χώρες και μετά στη Γαλλία.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Brother η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τι «κόβουν» οι ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις ταμειακές μηχανές με νέο λογισμικό που θα παραλάβει τον Ιούνιο, απαλλάσσοντας τους επαγγελματίες από την υποχρεωτική διαβίβαση των αποδείξεων.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο και μείωση παραβόλων για επενδυτές

Ολοκληρώθηκε σε β' ανάγνωση στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Οικονομίας. Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν. Μειώθηκαν τα παράβολα για φορολογικές απαντήσεις σε επενδυτές.