ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι επενδύσεις μεγάλων funds σε ελληνικά ακίνητα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει στις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες να εξετάσουν τοποθετήσεις σε ελληνικά εμπορικά ακίνητα. Τα πρώτα «μηνύματα» από Goldman Sachs και GIC.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν ξένα επενδυτικά fund τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις της χώρας, καθώς η αναμενόμενη έλευση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις σε όλους τους κλάδους του real estate.

Έως τώρα, μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά σε ξενοδοχεία, ωστόσο, αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει με νέες τοποθετήσεις σε γραφεία, logistics, και ακίνητα λιανικού εμπορίου με την αναβάθμιση της οικονομίας που θεωρείται ότι είναι πιο κοντά μετά από τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

«Υπάρχουν ξένα funds που θέλουν εδώ και καιρό να τοποθετηθούν σε γραφεία και logistics στην Ελλάδα, όμως απαγορεύεται να πάρουν θέση σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Προς το παρόν όμως επικρατεί μια στάση αναμονής. Η αγορά προσβλέπει σε σταθερότητα με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, ενώ οι επόμενες επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Παρά τη φιλική στάση που παρέχει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απέναντι στους επενδυτές, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα εμπορικά ακίνητα στη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως το μικρό μέγεθος της αγοράς και η έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια στιγμή τα αυξανόμενα επιτόκια δημιουργούν μεγάλη πίεση στα ακίνητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσους νέους επενδυτές θα προσελκύσει η επενδυτική βαθμίδα στο real estate», αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αγοράς. «Αυτό που βλέπουμε τώρα όμως είναι ότι οι ξένοι επενδυτές που είναι ήδη θετικοί απέναντι στη Ελλάδα γίνονται υπέρ-θετικοί», προσθέτει ο ίδιος.

Αναλυτές και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι πέραν από την αναβάθμιση της οικονομίας, όποτε και να ανακοινωθεί από τους οίκους αξιολόγησης, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων της χώρας παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τονίζουν.

Δεν έχουν «τρέξει» στην Ελλάδα με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρείται στο εξωτερικό, υποδεικνύοντας ότι θα είναι πιο ανθεκτικές στην πτώση που προκάλεσε η αλλαγή της νομισματική πολιτικής από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Τα πρώτα «μεγάλα ψάρια»

Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα «μεγάλα ψάρια» των ξένων fund στην Ελλάδα. Με στόχο τις ισχυρές αποδόσεις που προσφέρει ο τομέας του τουρισμού, επενδυτές όπως η Goldman Sachs, μπαίνουν δυναμικά στη αγορά με βλέψεις για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτικός κολοσσός Goldman Sachs επενδύει περίπου 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στη Χαλκιδική. Σε ξενοδοχεία που επί του παρόντος είναι κλειστά, θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση με χρηματοδότηση της αμερικανικής εταιρείας ώστε να λειτουργήσουν σε δύο χρόνια.

Μια ακόμα εντυπωσιακή επένδυση που ολοκληρώθηκε πέρυσι είναι η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC.

Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αρκεί μια επιχείρηση σε έναν κλάδο με δυνατές προοπτικές ώστε να επενδύσει ένα από τα ισχυρότερα fund του κόσμου. Στην περίπτωση της Sani/Ikos προσφέρεται, επίσης, πολύ καλή διοίκηση, αειφόρα ανάπτυξη και ένα αναπτυξιακό σχέδιο όπου περιλαμβάνονται και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πολεοδομικός χάρτης σχεδίαση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβους για αναδρομικά πρόστιμα φέρνει το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ενεργοποιείται στις 15 Ιουνίου με στοιχεία από Κτηματολόγιο, Περιουσιολόγιο, ΔΕΔΔΗΕ. Τι θα συμβεί εάν τα στοιχεία δεν συμπίπτουν και ο φόβος για αναδρομικά πρόστιμα.
Λογότυπο ΕΤΑΔ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΑΔ: Στην ΚΟΣΤΑ ΠΑΛΛΑΣ η ιστορική «Οικία Brunetti» στην Κω

Η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του e-auction για τη μίσθωση της «Οικίας Brunetti» στην Κω. Ανάδοχος η ΚΟΣΤΑ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε. με προσφορά 85.000 ευρώ για 16+8 έτη. Το διατηρητέο μνημείο χτίστηκε το 1936 επί Ιταλοκρατίας.
Γέφυρα του Μπρούκλιν Νέα Υόρκη
ΔΙΕΘΝΗ

Μανχάταν: Ρεκόρ μέσου ενοικίου, ξεπέρασε τα 5.000 δολάρια

Το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν ξεπέρασε τα 5.000 δολάρια τον Απρίλιο για πρώτη φορά, ενώ οι κενές κατοικίες έφτασαν 6ετές χαμηλό. Η ζήτηση αυξήθηκε, ανεβάζοντας το μέσο ενοίκιο στα 5.099 δολάρια, ή 6% υψηλότερα από πέρσι.
Γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφεία: Αγορά τριών ταχυτήτων με μεγάλη έλλειψη ποιοτικού αποθέματος

Η προσφορά ποιοτικών χώρων γραφείων στην Αθήνα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Παρά τα υψηλά ενοίκια, οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικού να προχωρήσουν σε νέες αναπτύξεις.
Λογότυπο ΕΤΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για αξιοποίηση τριώροφου ακινήτου στο κέντρο Χανίων

Η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τριώροφου ακινήτου 1.029 τ.μ. στο κέντρο Χανίων, γνωστό ως παλιό «Ψυγείο», δίπλα στη Δημοτική Αγορά, με δυνατότητα για πολλές εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.