ΓΔ: 2370.04 0.96% Τζίρος: 347.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:37
Σταφύλια στο αμπέλι
Φώτο: Shutterstock

Μειώθηκαν οι εκτάσεις των ελληνικών αμπελώνων το 2022

Η ΚΕΟΣΟΕ υπογραμμίζει ότι από την απογραφή του 2022 εξάγεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί 30.912,4 στρέμματα σε μια εξαετία, ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσα στρέμματα από τις τριετούς ισχύος 'Αδειες Φύτευσης, είναι ακόμη στα χέρια των δικαιούχων.

Μικρή μείωση έκτασης του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σημειώθηκε το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία ενημέρωσης που απέστειλε στην Κομισιόν το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) υπογραμμίζει ότι «η απογραφή του 2022 (31/7) στα 640.205,8 στρέμματα, σε συνδυασμό με το αλγεβρικό άθροισμα των συνολικών νέων φυτεύσεων και της απογραφής του 2016, εξάγει ότι από το 2016 έως το 2022, εγκαταλείφθηκαν 30.912,4 στρέμματα, με την επιφύλαξη του ότι δεν είναι γνωστά σήμερα πόσα στρέμματα από τις τριετούς ισχύος 'Αδειες Φύτευσης, είναι ακόμη στα χέρια των δικαιούχων, που δεν προχώρησαν σε φύτευση».

Αναλυτικά, η έκταση είναι ελαφρώς αυξημένη κατά 3.245 στρέμματα (+0,51%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (636.965 στρέμματα), γεγονός που οφείλεται σε νέες φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης, 6.203 στρεμμάτων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ «με δεδομένο ότι το ποσοστό που χορηγείται για νέες φυτεύσεις στην Ελλάδα είναι ως γνωστό 1% (6.203 στρέμματα), θα έπρεπε να παρατηρηθεί ισόποση αύξηση των εκτάσεων, στα 643.168 στρεμμάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021».

«Η διαφορά μεταξύ της τελικής απογραφής στις 31/7/2022 (στα 640.206 στρέμματα) με άθροισμα της έκτασης του 2021 συν τις 'Αδειες Φύτευσης (636.965+6.203) «υποκρύπτει» εγκατάλειψη επιπλέον 2.962 στρεμμάτων για όλη την επικράτεια, το 2022», προσθέτει.

Από το 2016 μέχρι το 2022 έχουν χορηγηθεί 'Αδειες για νέες φυτεύσεις 43.383,8 στρεμμάτων, όταν η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2016 ανερχόταν στα 627.734,4 στρέμματα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταφύλια στο αμπέλι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητάει ο αμπελουργικός κλάδος

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι τιμές του οίνου σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η τιμή είναι μειωμένη κατά 50% αλλά και στην Αχαΐα, όπου παρατηρείται πτώση στην τιμή γύρω στο 35%.
Τρακτέρ σε αγρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Καινοτόμο ηλεκτρονικό πότισμα για αγρότες με περιβαλλοντικό όφελος

Ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα άρδευσης με πληρωμή μέσω κάρτας, προσφέροντας εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, σύγχρονες υποδομές και στήριξη στους αγρότες του νομού Τρικάλων.
ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Δημητρακόπουλου για τους Τσιάρα, Μηταράκη, Παπακώστα και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπαρκτό, ωστόσο η βλάβη για τον Κώστα Τσιάρα, βάσει έκθεσης της Π. Τυχεροπούλου, περιορίστηκε από 22.944 ευρώ σε 3.145 ευρώ.
Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπ. Λιβανός: Δεν συμμετείχα στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στη λύση

Ο Σπ. Λιβανός τόνισε στη Βουλή ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η εκμετάλλευση του συστήματος από επιτήδειους. Υπογράμμισε πως στη θητεία του ενισχύθηκαν οι έλεγχοι και επιστράφηκαν πάνω από 70 εκ. ευρώ αχρεώστητα.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο για το σχέδιο λιπασμάτων

Η ΕΕ παρουσίασε Σχέδιο Δράσης για τα Λιπάσματα, στηρίζοντας αγρότες απέναντι στο αυξημένο κόστος και τις ελλείψεις, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή και μειώνοντας τις εισαγωγές, εν μέσω διαμαρτυριών αγροτών για το πρόσθετο κόστος.