ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Σ. Εφραίμογλου: Στοχευμένοι έλεγχοι και εξορθολογισμός προστίμων

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επεκταθεί συνολικά στο μοντέλο λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης. Προχωράει η ψηφιακή μετάβαση του ΕΒΕΑ.

Η μείωση των φόρων δεν σημαίνει αναγκαστικά μείωση των εσόδων του Δημοσίου, αντίθετα μπορεί να τα ενισχύσει σημαντικά, στο βαθμό που επιταχύνει την ανάπτυξη και αυξάνει το ΑΕΠ, επεσήμανε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σε συνεδρίαση του ΔΣ του επιμελητηρίου παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ενθαρρυντικές φορολογικές επιδόσεις του 2022, πάνω από το επίπεδο του προϋπολογισμού.

Η κα Εφραίμογλου αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή των επιχειρήσεων στην αύξηση των φορολογικών επιδόσεων, ενώ τόνισε ότι το μοντέλο διεπαφής των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές έχει μετασχηματιστεί σε σημαντικό βαθμό. «Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το myData και μια σειρά από εφαρμογές, έχει βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης στη φορολογική νομοθεσία. Το κράτος ωφελείται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, από τον ακριβέστερο υπολογισμό των φορολογικών εσόδων, τον καλύτερο προγραμματισμό του ελεγκτικού έργου των φορολογικών αρχών, ενώ αντίστοιχα οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η κα Εφραίμογλου ανέφερε «Αυτό που κυρίως χρειάζεται να διασφαλιστεί, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός να μην περιοριστεί στο μοντέλο διεπαφής με το φορολογούμενο. Αλλά να επεκταθεί συνολικά στο μοντέλο λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι στοχευμένοι. Με εξορθολογισμό των προστίμων, ώστε να λειτουργούν πραγματικά ως κίνητρο προς συμμόρφωση».

Η κα Εφραίμογλου τόνισε ότι το ΕΒΕΑ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται να διασφαλιστεί η πλήρης διαλειτουργικότητα του Μητρώου του ΕΒΕΑ με την ΑΑΔΕ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου - που εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες απώλειες τόσο στις νόμιμες επιχειρήσεις, όσο και στα δημόσια έσοδα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, κ. Πιτσιλής, ανέφερε: «Κάνουμε καθημερινά πράξη το όραμά μας να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη, το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Υιοθετήσαμε καινοτόμες πρακτικές για την ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών μας. Αναβαθμίσαμε το εργασιακό περιβάλλον και τις υποδομές, εκπαιδεύσαμε και αξιοποιήσαμε με τον βέλτιστο τρόπο τους ανθρώπους μας. Ενισχύσαμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Εφαρμόσαμε πρακτικές χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Προάγουμε την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας περιβάλλον ανάπτυξης για τον υγιή ανταγωνισμό και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 35 ημέρες αγωνίας για φορολογούμενους που μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Εως τα τέλη του έτους τα ειδοποιητήρια της «Πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» από την εφορία για όσους εντοπίστηκαν σε διασταυρώσεις να έχουν αποκρύψει εισόδημα. Πως υπολογίζεται ο επιπλέον φόρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 1.236 φοροαπαλλαγές κόστισαν σχεδόν 23 δισ. ευρώ μόνο το 2024

Σε σχέση με το 2023 η αξία των φοροαπαλλαγών εκτοξεύτηκε κατά 4 δισ. ευρώ με το υψηλότερο κόστος να αφορά τις απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, και ακολουθούν η φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Παραγραφή και των τραπεζικών επιταγών στην πενταετία με απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του εξομοιώνει την επιταγή με την τραπεζική κατάθεση και τονίζει πως ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τον έλεγχο της νομιμότητας της προέλευσης των κεφαλαίων.
Λογότυπο IRIS σε υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Από 1/12 πληρωμές IRIS στις λιανικές με νέες τεχνικές προδιαγραφές

Από 1/12 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS στις συναλλαγές με ιδιώτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ. Οριστικοποιούνται οι τεχνικές προδιαγραφές για άμεσες πληρωμές στα ταμειακά συστήματα.