Ανατιμήσεις που θα κυμαίνονται από 6% ως και 15% πρόκειται να κάνουν οι βιομηχανίες για το 2023 ως τις αρχές του Απριλίου. Όπως έλεγαν μιλώντας προς το BD πηγές της αγοράς, στη διάρκεια του 2022 οι ανατιμήσεις που είχαν γίνει δεν ενσωμάτωσαν τις υπερβάλλουσες κοστολογικές επιβαρύνσεις και τούτο διότι πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου και τις αναστατώσεις που προκάλεσε στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. «Εμείς διαμορφώνουμε τους νέους τιμοκαταλόγους μία φορά το έτος, στην αρχή της σεζόν, πριν από τον Φεβρουάριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις των τιμών υπολείπονταν κατά πολύ της ανόδου του κόστους παραγωγής και λειτουργίας της ζυθοβιομηχανίας. Παρά ταύτα, πέρυσι η αγορά της μπύρας «ήταν εξαιρετική» όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος, και η αύξηση των πωλήσεων βελτίωσε το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Εφέτος, όμως, τελικά οι νέοι τιμοκατάλογοι από πολλές εταιρείες του κλάδου θα εκδοθούν μετά από τα μέσα του Μαρτίου ως και τις αρχές του Απριλίου. Πάντως, ανέφεραν πως οι κοστολογικές επιβαρύνσεις είναι εξαιρετικά επαχθείς, δεδομένου ότι «το κόστος της φιάλης έχει αυξηθεί κατά 100%, του αλουμινίου κατά 40%» και οι ανατιμήσεις ενσωματώνουν μόνο ένα μέρος αυτών των επιβαρύνσεων.
Σήμα επισκεψιμότητας
Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, με την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη πραγματοποίησε εκδήλωση για την απονομή του σήματος επισκεψιμότητας σε ζυθοποιεία, στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματος αγροτουρισμού του υπουργείου που αφορά επίσης σε οινοποιεία, τυροκομεία και ελαιοτριβεία.
Από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την απονομή του σήματος και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις στα επόμενα ένα – δύο χρόνια θα είναι αρκετά τα ζυθοποιεία στα οποία θα έχει απονεμηθεί το σήμα επισκεψιμότητας. Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη, από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται η χρηματοδότηση του δικτύου αγροτουρισμού με ένα ποσό της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει κλείσει 100 χρόνια κι είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών για την παραγωγή της μπύρας και επιλύονται γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις.