ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
beer
Πηγή: Shutterstock

Θα... αφρίσουν οι τιμές της μπύρας: Έρχονται αυξήσεις έως και 15%

Μεγάλες αυξήσεις κοστολογικών επιβαρύνσεων αντιμετωπίζουν οι ζυθοποιίες: 100% πάνω οι τιμές για τις φιάλες, 40% στο αλουμίνιο. Ο κλάδος μπαίνει στον αγροτουρισμό με το σήμα επισκεψιμότητας. Επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανατιμήσεις που θα κυμαίνονται από 6% ως και 15% πρόκειται να κάνουν οι βιομηχανίες για το 2023 ως τις αρχές του Απριλίου. Όπως έλεγαν μιλώντας προς το BD πηγές της αγοράς, στη διάρκεια του 2022 οι ανατιμήσεις που είχαν γίνει δεν ενσωμάτωσαν τις υπερβάλλουσες κοστολογικές επιβαρύνσεις και τούτο διότι πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου και τις αναστατώσεις που προκάλεσε στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. «Εμείς διαμορφώνουμε τους νέους τιμοκαταλόγους μία φορά το έτος, στην αρχή της σεζόν, πριν από τον Φεβρουάριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις των τιμών υπολείπονταν κατά πολύ της ανόδου του κόστους παραγωγής και λειτουργίας της ζυθοβιομηχανίας. Παρά ταύτα, πέρυσι η αγορά της μπύρας «ήταν εξαιρετική» όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος, και η αύξηση των πωλήσεων βελτίωσε το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Εφέτος, όμως, τελικά οι νέοι τιμοκατάλογοι από πολλές εταιρείες του κλάδου θα εκδοθούν μετά από τα μέσα του Μαρτίου ως και τις αρχές του Απριλίου. Πάντως, ανέφεραν πως οι κοστολογικές επιβαρύνσεις είναι εξαιρετικά επαχθείς, δεδομένου ότι «το κόστος της φιάλης έχει αυξηθεί κατά 100%, του αλουμινίου κατά 40%» και οι ανατιμήσεις ενσωματώνουν μόνο ένα μέρος αυτών των επιβαρύνσεων.

Σήμα επισκεψιμότητας

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, με την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη πραγματοποίησε εκδήλωση για την απονομή του σήματος επισκεψιμότητας σε ζυθοποιεία, στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματος αγροτουρισμού του υπουργείου που αφορά επίσης σε οινοποιεία, τυροκομεία και ελαιοτριβεία.

Από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την απονομή του σήματος και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις στα επόμενα ένα – δύο χρόνια θα είναι αρκετά τα ζυθοποιεία στα οποία θα έχει απονεμηθεί το σήμα επισκεψιμότητας. Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη, από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται η χρηματοδότηση του δικτύου αγροτουρισμού με ένα ποσό της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει κλείσει 100 χρόνια κι είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών για την παραγωγή της μπύρας και επιλύονται γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολ. Κεφαλογιάννη: Αύξηση τελών για AirBnB, τι θα ισχύσει για κρουαζιέρα

Στα 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και στα 8 ευρώ για τους καλοκαιρινούς αυξάνεται το περιβαλλοντικός τέλος για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα. Στα 20 ευρώ/επιβάτη το τέλος κρουαζιέρας για Σαντορίνη και Μϋκονο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει στην άμβλυνση της εποχικότητας

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) είχε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τόνισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και επενδύσεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα σούπερ μάρκετ με τον τουρισμό για την προσέλκυση εργαζομένων

Οι αλυσίδες δίνουν εποχικό μπόνους στο προσωπικό για έξι μήνες για να σταματήσουν τη φυγή προς ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Κύμα φυγής εργαζομένων από τα σούπερ μάρκετ.