ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Smyrlis-proedros-dose
Φωτο: ΑΠΕ

Ι. Σμυρλής: Η χώρα διατήρησε την αξιοπιστία της παρά την πανδημία

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Enterprise Greece, η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτυπώνεται στο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ αγγίζοντας τα 40 δισ. ευρώ το 2021 και παραμένουν σε ανοδική πορεία το 2022.

Στο νέο, δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο της χώρας, με τη φιλική πολιτική προς τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους ξένους επενδυτές αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στο Global Innovation Summit 2022, το συνέδριο για την καινοτομία, με τοποθέτησή του στην ενότητα για την ανταγωνιστικότητα, την επιτάχυνση της καινοτομίας και την ευημερία.

Ο κ. Σμυρλής τονίζοντας ότι η χώρα μας διατηρεί την αξιοπιστία του παρά την κρίση της πανδημίας και αυτές που τη διαδέχθηκαν, ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε ότι για την κυβέρνηση «οι κρίσεις έγιναν προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και οδήγησαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τη νέα δομή της Οικονομικής Διπλωματίας που λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών η οποία συμπεριλαμβάνει τα γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στις ελληνικές Πρεσβείες, την Enterprise Greece και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων που δρα συντονισμένα εφαρμόζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και υποστηρίζει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων. «Στην πράξη, η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτυπώνεται στο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ αγγίζοντας τα 40 δισ. ευρώ το 2021 και εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία και το 2022» είπε.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας ΔΟΣΕ αναφέρθηκε στον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών στην ανάδειξη του ελληνικού οικοσυστήματος startups εταιρειών στη διεθνή αγορά, αλλά και στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας με την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα από εταιρείες- κολοσσούς σε αυτούς τους τομείς.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας έκανε μνεία στην πρόσφατη κυβερνητική αποστολή στο Σαν Φρανσίσκο, με συμμετοχή δώδεκα εκπροσώπων ελληνικών startups, και στόχο την προσέλκυση περισσότερων στρατηγικών επενδύσεων και την παρουσίαση του νέου οικοσυστήματος εταιρειών startups που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτωμένο εμπορευματοκιβώτιο πλοίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ενίσχυση ελληνικών εξαγωγών και οικονομικών σχέσεων με Ιαπωνία

Στις 5-6 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, το ΥΠΕΞ με την Enterprise Greece και την Export Credit Greece τόνισαν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των ελληνοϊαπωνικών σχέσεων, αναδεικνύοντας ευκαιρίες και εργαλεία στήριξης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Εκδηλώσεις στη ΔΕΘ με θέμα την εξωστρέφεια της Ελλάδας

Το Υπουργείο Εξωτερικών, Enterprise Greece και Export Credit Greece, στη 90ή ΔΕΘ (5-13/9/2026), στοχεύουν στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της Ελλάδας μέσω εξαγωγών, επενδύσεων και προβολής της αναπτυξιακής της δυναμικής.
Έκθεση Optima AE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ελληνικά προϊόντα διακρίνονται σε Ασία και Αμερική με στήριξη Enterprise Greece

Η συμμετοχή ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις Food & Hospitality Asia στη Σιγκαπούρη και SIAL Canada στο Μόντρεαλ επέφερε θετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές της χώρας.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο ΥΠΕΞ-ΕΚΠΑ-Enterprise Greece για εξωστρέφεια επιχειρήσεων

Το ΥΠΕΞ, το ΕΚΠΑ και η Enterprise Greece υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψηφιακής εκπαίδευσης.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Γραφείο Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 στη Λαμία υπογράφεται Μνημόνιο για την ίδρυση Γραφείου Εξωστρέφειας στη Στερεά Ελλάδα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη διεθνή παρουσία τοπικών επιχειρήσεων και επενδύσεων.