«Καυτά ραβασάκια» σε 20.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή απέστειλε η ΑΑΔΕ ζητώντας να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.
Κι αυτό γιατί από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν τήρησαν τους όρους για τη χορήγηση των «φθηνών» κρατικών δανείων και κυρίως τη ρήτρα για τη διατήρηση του προσωπικού, ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.
Οι κλήσεις της ΑΑΔΕ προκάλεσαν αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες και λογιστές, που αιφνιδιασμένοι απευθύνθηκαν στην ΑΑΔΕ για να μάθουν αν πρόκειται για λάθος του συστήματος ή για πραγματική μη τήρηση του όρου διατήρησης του προσωπικού.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι για περιπτώσεις που διαπιστωθεί πρόβλημα στο σύστημα θα γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και η οφειλή θα διαγραφεί υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για την παραβίαση των όρων της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και θα εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο νόμος.
Σημειώνεται ότι, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας
Επίσης αν η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν θα αυξηθεί το επιτόκιο
Πάντως, «φράγμα» στις πρόσθετες επιβαρύνσεις που φέρνει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στους φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους και σε όσους έχουν εντάξει τις οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών διατηρώντας αμετάβλητο το ύψος των τόκων της εφορίας.
Με την κίνηση αυτή το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην αποτροπή της διόγκωσης του ληξιπρόθεσμου χρέους από την αναπροσαρμογή των τόκων και στην εξουδετέρωση του κινδύνου εγκατάλειψης των ρυθμίσεων από τους οφειλέτες λόγω της αύξησης του ποσού των δόσεων.
Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προβλέπει το κατ’ εξαίρεση «πάγωμα» για ένα έτος, έως 2 Νοεμβρίου του 2023, των επιτοκίων με βάση τα οποία υπολογίζονται οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.
Την ίδια ώρα αμετάβλητα προς το παρόν παραμένουν και τα επιτόκια για τη πάγια ρύθμιση με αρμόδιους παράγοντες να επισημαίνουν ότι θα επανεξετασθούν το 2023 σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο
Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του ύψους των τόκων για τις οφειλές στην εφορία, με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν επέρχεται καμία αλλαγή στο τόκο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου που παραμένει στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 8,76% για 12 μήνες. Στα ίδια επίπεδα διατηρείται και το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων που ανέρχεται στο 0,50% για κάθε καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση
Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.
Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού αυτό επιστρέφεται στον φορολογούμενο με τόκο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του φόρου
Επισημαίνεται ότι ο χάρτης με τα επιτόκια της εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις έχει ως εξής:
- Για την εκπρόθεσμη πληρωμή, το επιτόκιο ανέρχεται στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην καταβολή του φόρου. Σημειώνεται ότι 4,2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν «κόκκινες» οφειλές στην εφορία με το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται σε 112,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 26,126 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης
- Για την εξόφληση των οφειλών σε 12 δόσεις με βάση τη άγια ρύθμιση το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,37% και για την αποπληρωμή σε 24 δόσεις στο 5,87%. Για μέχρι τις 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.
- Για όσους εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%
- Για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας σε πάνω από 36 δόσεις και σε έως 72 δόσεις το επιτόκιο ορίστηκε στο 2,5%.