ΓΔ: 2530.06 -2.24% Τζίρος: 344.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:40
Φώτο: ΑΠΕ

Υπ. Οικονομικών: Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους

Σύμφωνα με το υπουργείο ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του τομέα.

Σε απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξη Τσίπρα κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), προέβη το υπουργείο Οικονομικών, κατηγορώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι νομίζει πως απευθύνεται σε Λωτοφάγους.

Σύμφωνα με το υπουργείο ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Τον Ιούλιο 2019, η κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία.

Ενδεικτικά:

  • Η ΕΑΒ παρουσίασε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 απόκλιση άνω του 10% (19% και 49,2% αντίστοιχα) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

Από τις εκθέσεις ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών για τα οικονομικά έτη 2015- 2018 προέκυπτε ότι:

  • το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καθίστατο αρνητικό, ενώ
  • υπήρχε η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της.
  • Στα παραπάνω, να προστεθεί ότι η εταιρεία κατέβαλλε παροχές στους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, προχώρησαν και συνεχίζουν να προχωρούν, με μεγαλύτερη ένταση, σε αποφασιστικές λύσεις για την εταιρεία σε τρία επίπεδα.

1. Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της:

  • επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις,
  • αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες,
  • ενισχύθηκε και ενισχύεται κεφαλαιακά η εταιρεία.

2. Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό:

  • θεσπίστηκε μια κατ' εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου,
  • παρασχέθηκε η δυνατότητα χρονικής παράτασης των ορίων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (τόσο των υφισταμένων όσο και των μελλοντικών) μέχρι τη λήξη του εκάστοτε προγράμματος,
  • απαγορεύτηκε η "αιμορραγία" του προσωπικού μέσω της κινητικότητας, και
  • πλέον δρομολογείται- σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών- η σταδιακή μονιμοποίηση των ικανών πενταετούς θητείας στελεχών, μετά από αξιολόγηση, προκειμένου να παγιωθεί η θέση τους στην εταιρεία και να αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση της ΕΑΒ στην εκπαίδευση και εξέλιξή τους.

3. Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία:

  • θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,
  • παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ' εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας,
  • επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης,
  • εγκρίθηκαν δύο γενναιόδωρες- σε μη μισθολογικές παροχές-συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και
  • νομοθετήθηκε η χορήγηση χρηματικού κινήτρου παραγωγικότητας (bonus) στους εργαζομένους, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά επιβεβαίωσαν και επιβεβαιώνουν- έμπρακτα- τη στήριξή τους στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της ΕΑΒ.

Παράλληλα, διευρύνονται οι δραστηριότητες της εταιρείας με την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας στην ΕΑΒ.

Με ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ελληνικά πανεπιστήμια και την ΕΑΒ, προχωρά ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για πολιτικές ή/και στρατιωτικές εφαρμογές. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας», συμπλήρωσε ήδη 1 χρόνο.

Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης των αρμοδίων, το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και συνεχίζεται η προμήθεια και ο έλεγχος των εξαρτημάτων, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω των διαταραχών οι οποίες έχουν προκληθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως. Προβλέπεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού πρωτοτύπου. Η ΕΑΒ δομεί τη γραμμή παραγωγής και συγκροτεί τον τομέα προώθησης των πωλήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα.

Η ΕΑΒ, με την αρωγή των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής 'Αμυνας, συνεχίζει τις ενέργειες λειτουργικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά μεγέθη της και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Χρέος όλων των πλευρών είναι να συμβάλουν- μακριά από λαϊκισμούς- στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, συνεχές νοικοκύρεμα και πλήρη διαφάνεια, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της. Η ΕΑΒ δύναται, αλλά και υποχρεούται, να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλή αποστολή της, ως ισχυρού παράγοντα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας και, ευρύτερα, της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4 εκατ. ευρώ για οδική ασφάλεια στον δήμο Τρίπολης από τον Ν. Παπαθανάση

Εγκρίθηκε έργο 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε δημοτικούς δρόμους της Τρίπολης, στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2021-2025, με εργασίες αποκατάστασης και νέα οδοστρώματα σε 26 χλμ., βελτιώνοντας κυκλοφορία και ασφάλεια.
Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος οδικός χάρτης για «κόκκινα» δάνεια, τι αλλάζει για οφειλέτες και servicers

Η προστασία του οφειλέτη και η δημιουργία ενός πιο σαφούς πλαισίου λειτουργίας για τράπεζες, funds και servicers βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου νομοσχεδίου, η δημόσιο διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: 85,5 εκατ. ευρώ για Προαστιακό και Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι δράσεις για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης και τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα Θεσσαλονίκης, με σύγχρονο δίκτυο 19,5 χλμ. και επτά σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα της 90ης ΔΕΘ

Σε δημόσια διαβούλευση ως την 1η Νοεμβρίου τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ και θα ισχύσουν το 2026-2027, με στόχο να ψηφιστεί εντός Νοεμβρίου. Περιλαμβάνει μείωση φόρων και εισφορών.
Στήλες κερμάτων χέρι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια και οφειλέτες, τι αλλάζει

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέο πλαίσιο για δάνεια σε καθυστέρηση, θέτοντας ανώτατο όριο απαιτήσεων δύο ή τριών φορές το αρχικό κεφάλαιο και μειώνοντας τους τόκους, με στόχο πιο δίκαιες ρυθμίσεις για οφειλέτες και τράπεζες.