ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλότερη 20% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του φυσικού αερίου

Στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις τιμές «μαύρου χρυσού» να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με τα δεδομένα αυτά η τιμή του φυσικού αερίου προκύπτει 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία εκτιμάται (με τα σημερινά δεδομένα) ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,42 και 1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ενώ η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις πριν τρεις ημέρες τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρω ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια. Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 27 θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις για να τιθασευτούν οι τιμές και να προστατευτούν οι καταναλωτές από την απογείωση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε χειμώνα με πενιχρές ποσότητες αερίου από τη Ρωσία, κρίση λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, την απειλή ύφεσης να επικρέμαται.

Με τις τιμές του αερίου σχεδόν 90% πάνω από το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από έναν χρόνο, οι περισσότερες κυβερνήσεις λένε πως θέλουν πλαφόν, αλλά διαφωνούν για τον σχεδιασμό και το πεδίο εφαρμογής του. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην ΕΕ, παραμένουν αντίθετες στην ιδέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πιθανές νέες άδειες γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα λέει ο Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε πως θα ακολουθήσει «πραγματιστική» στάση σχετικά με τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, απαντώντας στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για νέες άδειες γεωτρήσεων.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2025

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2025 με 420 εκατ. τόνους, ενισχύοντας ενεργειακή ανεξαρτησία. Το πετρέλαιο σχιστόλιθου ξεπέρασε τα 8,5 εκατ. τόνους, δέκα φορές πάνω από το 2018.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε νέο CEO της Naftogaz τον Σέργκιι Φεντορένκο

Ο Σέργκιι Φεντορένκο, εμπορικός διευθυντής της Naftogaz, ορίζεται νέος διευθύνων σύμβουλος στη θέση του Κορέτσκι, όπως ανακοίνωσε ο Β. Ζελένσκι. Ο Φεντορένκο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα ενέργειας της Ουκρανίας.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για ενεργειακές συμφωνίες

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αλί αλ Ζαΐντι θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Ουάσινγκτον με επίσημη αποστολή, όπου θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με έμφαση στον τομέα του πετρελαίου και την προσέλκυση αμερικανικών εταιρειών.
Υδρογονάνθρακες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Η στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Ανατολική Μεσόγειος προσελκύει ξανά τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, με τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη να είναι οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Φυσικό αέριο και πετρέλαιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πετρέλαιο άντεξε, το αέριο πιέστηκε, τι μας έδειξε η κρίση στον Περσικό

Η ανθεκτικότητα του πετρελαίου χάρη σε στρατηγικά αποθέματα και εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού και το ευάλωτο αέριο λόγο ακριβής μεταφοράς και δυσκολίών σε αποθήκευση. Τι μας έμαθε η κρίση στον Περσικό.