ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κορκίδης σε δημόσια ομιλία
Ο Βασίλης Κορκίδης συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Κορκίδης: Οριακή βελτίωση στον τζίρο της εορταστικής περιόδου

Οι εκτιμήσεις δείχνουν το 2019 μία αύξηση στον τζίρο της λιανικής 1,5% επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις οριακής αύξησης 1,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη.

Οριακά καλύτερα από τα περυσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο τζίρος των Χριστουγέννων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου για τα καταστήματα λιανικής.

«Με τα καταστήματα να είναι και φέτος ανοικτά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους, ο εορταστικός τζίρος του Δεκεμβρίου το 2019, αναμένεται να κυμανθεί κάπως καλύτερα από τα περυσινά 3,5 δισ. ευρώ, αλλά βεβαίως πολύ μακριά από τα 5,4 δισ. ευρώ τζίρου του 2009. Η σωρευτική μείωση οκταετίας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, υπολογίζεται στο -35%, με απώλειες σχεδόν 2 δισ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. «Οι εκτιμήσεις δείχνουν για το 2019 μία αύξηση στον τζίρο της λιανικής 1,5% επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις οριακής αύξησης 1,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι:

Ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων κυμαίνεται στα 450 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι 455 ευρώ. Οι δαπάνες αυτές επιμερίζονται σε 157 ευρώ για φαγητό, 136 ευρώ για δώρα, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση. Αντίστοιχα ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλώνει 188 ευρώ για δώρα, 131 για φαγητό, 77 για ταξίδια και 49 ευρώ για διασκέδαση. Τα περισσότερα χρήματα τα Χριστούγεννα ξοδεύουν κατά σειρά οι Ισπανοί με 633 ευρώ, οι Βρετανοί με 614 ευρώ και οι Ιταλοί με 529 ευρώ, με τους Έλληνες να είμαστε στη 5η θέση της λίστας. Στην Ελλάδα, η πρώτη καταναλωτική προτίμηση για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, η δεύτερη το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία κατά σειρά επιλογής, είναι τα παιδικά παιχνίδια, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρήθηκε μία επιπλέον μετατόπιση τζίρου κατά 4% από τα μικρά στα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Η πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, ύψους 2,1 δις ευρώ, που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους. Πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις καλύπτονται από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες και αλλού, ενώ μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται και πάλι μία αύξηση 15% στη χρήση πιστωτικών καρτών.

Από τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων σε 1,9 εκ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα διοχετευθούν στην οικονομία 1,6 δις ευρώ. Όμως γνωρίζουμε πως από το μισθό, το δώρο και τα επιδόματα τα περισσότερα, δεν θα πάνε ούτε φέτος στην εορταστική αγορά, αλλά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παραμένει σταθερό στα 82 ευρώ, με βάση τη μέση τιμή σε 22 κατηγορίες τροφίμων και μετά από τιμοληψίες στα μεγάλα και μικρά Σούπερ Μάρκετ.

Πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πραγματοποιούν εντός του Δεκεμβρίου ακόμα και έως το 20% του ετήσιου τζίρου τους. Η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινά τις αγορές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, την περίοδο 15-24 Δεκεμβρίου και μόνο 2 στους 10 κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, έως και την 31η Δεκεμβρίου. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών στρέφεται στα φυσικά καταστήματα και το παραδοσιακό εμπόριο, ενώ το διαδίκτυο επιλέγεται περισσότερο για ιδέες και τιμές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη laptop
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος στις ελληνικές επιχειρήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη καταγράφει αυξανόμενη διείσδυση σε ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ που βασίστηκε σε απαντήσεις 6.000 εταιρειών από 12 χώρες της Ευρωζώνης το 2025.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πλοίο

Η Ουκρανία έπληξε τρία ρωσικά διυλιστήρια στη Μπασκορτοστάν, περίπου 1.600 χλμ. από τα σύνορα, και βύθισε ρωσικό εμπορικό πλοίο με κυρώσεις, ενώ στόχευσε και άλλους στόχους στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.
Έκπτωση μέχρι 70%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τζίρου για το 55% των επιχειρήσεων στο ξεκίνημα των εκπτώσεων

Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς δείχνει πως το 55% των επιχειρήσεων-μελών κατέγραψε μείωση τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 19,9% σημείωσε το εξωτερικό εμπόριο Γιγού στο α' εξάμηνο 2026

Το Γιγού στην Κίνα κατέγραψε εισαγωγές και εξαγωγές 486,42 δισ. γιουάν το πρώτο εξάμηνο 2026, αυξημένες κατά 19,9%. Οι εξαγωγές αθλητικών ειδών ενισχύθηκαν χάρη στις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑ ΟΗΕ: Ρωσικές επιθέσεις απειλούν αμάχους–Ελλάδα ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε μετά από αίτημα της Ουκρανίας λόγω των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων, που προκάλεσαν θύματα αμάχους και καταστροφές, ενώ οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο για αμάχους και τη διανομή τροφίμων.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: Θέτει στον Τραμπ τα νέα δασμολογικά μέτρα των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι δήλωσε ότι θα θέσει στον Τραμπ το θέμα των νέων αμερικανικών δασμών, τους οποίους θεωρεί αδικαιολόγητους και ζητά την άρση τους, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον κατά της Αυστραλίας και άλλων χωρών.