ΓΔ: 2560.4 1.18% Τζίρος: 165.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:13:41
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Έως 30/9 η καταληκτική ημερομηνία για τις χρηματοικονομικές καταστάσεις 2021

Για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί τα αναθεωρημένα υποδείγματα προς υποβολή για το 2021.

Η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι η 30η Σεπτεμβρίου 2022 έχει ορισθεί ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία της υποχρεωτικής υποβολής των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2021 από τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (εισηγμένες και μη επιχειρήσεις), σύμφωνα με την ταυτόχρονη κατά νόμο  (4308/2014, 4548/2018) υποχρέωση δημοσίευσής τους. 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ειδικά για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος τα αναθεωρημένα υποδείγματα προς υποβολή για την εταιρική χρήση 2021, μαζί με τις τεχνικές οδηγίες. Επίσης, σημειώνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις που συλλέγει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) δεν είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε αυτή τη μορφή. 

Τα νέα υποδείγματα είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για την παροχή επιπλέον πληροφόρησης σχετικά με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. 

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρμόδιο για τη συλλογή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πράξη Διοικητή Αριθ. 2682/03.06.2019. Επισημαίνεται ότι η ζητούμενη εξειδικευμένη στατιστική πληροφόρηση έχει σκοπό  όχι μόνον την κάλυψη τακτικών και έκτακτων αναγκών ανάλυσης, αλλά και την υποστήριξη της διενέργειας πράξεων ανοικτής αγοράς, στο πλαίσιο άσκησης νομισματικής πολιτικής για την παροχή ρευστότητας στα Πιστωτικά Ιδρύματα, και συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η διευκόλυνση της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ευχαριστεί τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ήδη έχει προχωρήσει επιτυχώς στην υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τις εταιρικές χρήσεις 2020, 2019, 2018, 2017 και 2016 και γνωστοποιεί ότι η πλατφόρμα υποβολών παραμένει ανοικτή για την υποδοχή διορθωτικών ή νέων καταστάσεων από επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το α' εξάμηνο 2026

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι συναλλαγές με κάρτες από τους Έλληνες, ξεπερνώντας τα 1,4 δισ. το α' εξάμηνο 2026, με αξία 60 δισ. ευρώ. Τα κρούσματα απάτης, ωστόσο, σημείωσαν πτώση 23% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Τράπεζες, ψηφιακός μετασχηματισμός
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: Οι νέοι ψηφιακοί κίνδυνοι για τις τράπεζες και το blackout της Revolut

H ψηφιοποίηαση αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ΤτΕ προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις και τεχνολογικές αστοχίες. Το blackout της Revolut αναδεικνύει τους κινδύνους της εξάρτηση από παρόχους cloud.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ισχυρές οι τράπεζες, ωστόσο «σύννεφα» σχηματίζονται στον ορίζοντα

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ποτέ, αλλά η ΤτΕ εντοπίζει ορισμένα «σύννεφα» στον ορίζοντα. Μικρή αύξηση κόκκινων δανείων, υψηλές τιμές ακινήτων, αυξανόμενο κόστος δανεισμού οι βασικές ανησυχίες.
Κρουαζιερόπλοιο Σαντορίνη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 28 εκατ. τουρίστες το οκτάμηνο

Πάνω από 28 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι. Τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τα 18,1 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κυρίως από επισκέπτες εντός ΕΕ-27.