ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Έως 30/9 η καταληκτική ημερομηνία για τις χρηματοικονομικές καταστάσεις 2021

Για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί τα αναθεωρημένα υποδείγματα προς υποβολή για το 2021.

Η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι η 30η Σεπτεμβρίου 2022 έχει ορισθεί ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία της υποχρεωτικής υποβολής των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2021 από τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (εισηγμένες και μη επιχειρήσεις), σύμφωνα με την ταυτόχρονη κατά νόμο  (4308/2014, 4548/2018) υποχρέωση δημοσίευσής τους. 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ειδικά για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος τα αναθεωρημένα υποδείγματα προς υποβολή για την εταιρική χρήση 2021, μαζί με τις τεχνικές οδηγίες. Επίσης, σημειώνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις που συλλέγει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) δεν είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε αυτή τη μορφή. 

Τα νέα υποδείγματα είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για την παροχή επιπλέον πληροφόρησης σχετικά με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. 

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρμόδιο για τη συλλογή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πράξη Διοικητή Αριθ. 2682/03.06.2019. Επισημαίνεται ότι η ζητούμενη εξειδικευμένη στατιστική πληροφόρηση έχει σκοπό  όχι μόνον την κάλυψη τακτικών και έκτακτων αναγκών ανάλυσης, αλλά και την υποστήριξη της διενέργειας πράξεων ανοικτής αγοράς, στο πλαίσιο άσκησης νομισματικής πολιτικής για την παροχή ρευστότητας στα Πιστωτικά Ιδρύματα, και συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η διευκόλυνση της απρόσκοπτης πρόσβασης των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ευχαριστεί τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ήδη έχει προχωρήσει επιτυχώς στην υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τις εταιρικές χρήσεις 2020, 2019, 2018, 2017 και 2016 και γνωστοποιεί ότι η πλατφόρμα υποβολών παραμένει ανοικτή για την υποδοχή διορθωτικών ή νέων καταστάσεων από επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,5% στο ενεργητικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο

Η αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2026 στα 21,9 δισ. ευρώ, με οριακές μεταβολές σε καταθέσεις και χρεωστικούς τίτλους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κωνσταντίνος Γάτσιος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Υποδιοικητές για την ΑΑΔΕ, το 250δόλαρο Τραμπ, τα repos και οι συνομωσίες

Μόνο στο... οργανόγραμμα οι υποδιοικητές της ΑΑΔΕ, οι θεωρίες για τα ταμειακά διαθέσιμα, το 250δόλαρο του Τραμπ, τα «μεζεδάκια» που έχουν γίνει... ασανσέρ, τα παιχνίδια πολέμου στην Ουκρανία και γιατί η Chevron πάει Ιόνιο.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία ΤτΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Μύθευμα» τα περί τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών και servicers

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διέψευσε τις φήμες για τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και servicers, χαρακτηρίζοντάς τες μύθευμα και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπονται από την εποπτεία.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητά διαφάνεια και αυστηρότερη εποπτεία στους servicers κόκκινων δανείων

Το ΔΝΤ ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος αυστηρότερη εποπτεία και περισσότερη διαφάνεια για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, θεωρώντας ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα είναι διαχειρίσιμοι.
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Η θεσμικότητα δεν κρύβει τον πολιτικό σας κατήφορο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για αντιφατική στάση σχετικά με τους θεσμούς και την ανανέωση της θητείας Στουρνάρα, ενώ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει διαφάνεια και σταθερούς κανόνες στις θητείες.