ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:31
Μεταλλική κατεργασία εργαλείο
Φώτο: Shutterstock

Άνοδος 39,9% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία λόγω ενέργειας

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή για τον Ιούνιο του 2022 οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 59,2% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 33,7%.

Περαιτέρω μεγάλη αύξηση, της τάξης του 39,9%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 12,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του
δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 31,0% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών κατά 39,9%, τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 59,2%, καθώς η παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 131,4%, παραγωγή μετάλλων κατά 30,7%, χαρτοποιϊα και κατασκευή χάρτινων προϊόντων κατά 25,2%. 

 

Επίσης οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς που ανέβηκε κατά 33,7%, εξαιτίας της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου που αυξήθηκαν κατά 120,9%, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 38,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπόδιο στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΒΕΠ: Οι δασμοί ΗΠΑ βλάπτουν βιομηχανία και οικονομία της ΕΕ

Ο δασμός 25% στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ προκαλεί σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες, επηρεάζοντας άμεσα τη γερμανική και συνολικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 8,3% στον δείκτη τιμών παραγωγού βιομηχανίας τον Μάρτιο

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 8,3% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, με τον δείκτη εξωτερικής αγοράς να σημειώνει σημαντική άνοδο 20,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάρισα: 152 επενδύσεις στη Θεσσαλία με 1.600+ νέες θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε από το 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ στη Λάρισα την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στην ελληνική οικονομία με έμφαση στη βιομηχανία, την περιφέρεια και την καινοτομία, λόγω των διεθνών εξελίξεων.
Συνέντευξη εργασίας γραφείου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιολάντα: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για συμφωνία εξαγοράς από Καραμολέγκος

Η Βιολάντα διαψεύδει δημοσιεύματα για εξαγορά της από την Καραμολέγκος, ξεκαθαρίζοντας σε ανακοίνωσή της πως το ιδιοκτησιακό της καθεστώς παραμένει αμετάβλητο και οι σχετικές αναφορές είναι αναληθείς.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στήριξη στη βιομηχανία και την καινοτομία στη Λάρισα

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε βιομηχανίες στη Λάρισα, διαπιστώνοντας την πρόοδο μέσω Αναπτυξιακού Νόμου. Εξήρε τη συμβολή τους στην ενίσχυση βιομηχανίας, καινοτομίας, εξαγωγών και απασχόλησης στην περιοχή.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατηγικής σημασίας η αναβάθμιση της ΔΕΘ για βιομηχανία και Βόρεια Ελλάδα

Ο ΣΒΕ στηρίζει την αναβάθμιση της ΔΕΘ, επισημαίνοντας τη στρατηγική της σημασία για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ενισχύει τη βιομηχανία, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.