ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΣΜΕ: Οι ορυκτές πρώτες ύλες έχουν νομοθετημένη προτεραιότητα

Τι είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας ΑΠΕ»

Στις αδειοδοτούμενες εγκαταστάσεις των ΑΠΕ που θα πρέπει να μην απαξιώνουν κοιτάσματα Ορυκτών Πρώτων Υλών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθ. Κεφάλας κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της 21/6/2022 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.λπ.»

Παράλληλα σημείωσε ο κ. Κεφάλας ότι στην ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά στο Ν. 2837/2000, «ο χώρος στον οποίο εντοπίζεται κοίτασμα μεταλλευτικών, βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων θεωρείται εκ του νόμου χωροθετημένος», οπότε έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη χωροθέτηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί και στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις χρήσεων γης. Για τον ίδιο λόγο επισήμανε ότι πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας των ΑΠΕ από λειτουργούντα λατομεία-μεταλλεία και αυτό να θεσμοθετηθεί και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Αναφερόμενος και στην περιορισμένης έκτασης τροποποίηση διατάξεων του λατομικού νόμου 4512/2018, ο κος Κεφάλας επισήμανε το θετικό χαρακτήρα τους και εστιάστηκε:

  • Στην αναγνώριση της ορθής παράτασης, λόγω της πανδημίας, των ερευνητικών εργασιών και των διαδικασιών μίσθωσης λατομείων
  • Στην επίλυση από τις προτεινόμενες διατάξεις του χρονίζοντος ζητήματος των εγγυητικών επιστολών διασφάλισης συμφερόντων δημοσίου, η οποία όμως πρέπει να συνδυασθεί με τις προτάσεις του Συνδέσμου για τον εξορθολογισμού του κόστους των
  • Στις αδυναμίες της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης του καθορισμού του ύψους των εγγυητικών επιστολών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος που οδηγούν σε αυξημένο κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης
  • Στην απολύτως αναγκαία πρόβλεψη για τις επεκτάσεις λατομικού χώρου μέσα σε υπάρχουσα λατομική περιοχή, που οδηγεί σε αξιοποίηση του αποθεματικού δυναμικού με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά με του ίδιους αρχικούς όρους μίσθωσης
  • Στις θετικές διατάξεις για την αδειοδότηση των εξορυκτικών εγκαταστάσεων.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρδελάς: Εύσημα για την «πράσινη» πρόοδο της Ελλάδας, οι 3 συστάσεις

Σημαντικά τα βήματα που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία προς τη πράσινη μετάβαση, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, υπογράμμισε ο διαχειριστής εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, στο συνέδριο του Economist.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 110 εκατ. στην αιολική ενέργεια κατά το α' εξάμηνο του 2024

Η ισχύς των αιολικών πάρκων, όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ, που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 έφθασε στα 5.326 μεγαβάτ, καθώς στο Α' εξάμηνο του 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 33 νέες ανεμογεννήτριες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγοί ΑΠΕ: Ποιον δρόμο προτείνουν ως «πράσινο» δρόμο προς την ενέργεια

Οι ίδιοι επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς με τελικό στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροκίνηση: Οδηγεί σε άλμα 630% της ζήτησης ενέργειας έως το 2030

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργειας η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 3.631% την τελευταία δεκαετία, με την ηλεκτροκίνηση να αποδεικνύεται σημείο επιτάχυνσης της ζήτησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την παραγωγή μεθανίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηγετική θέση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατέχει η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, ωστόσο υπογράμμισε πως έχει γίνει σημαντική δουλειά για τη διείσδυση της ηλιακής και αιολίκής ενέργειας.