Δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που σημείωσε ότι η ενίσχυση στα καύσιμα θα είναι μεγαλύτερη στα νησιά, θα τη δικαιούνται περισσότεροι και θα έχει τρίμηνη διάρκεια ενώ θα συνεχιστεί η παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης με την επιδότηση στην ουσία της τιμής από το διυλιστήριο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «στην αντλία βενζίνης δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε στην ισχύ του πρώτου Fuel Pass. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση, είτε στους λογαριασμούς, είτε στην κάρτα, όπως ακριβώς είχαμε και στη στήριξη του πρώτου τριμήνου».
Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αναφερθεί σε κάποιες βασικές αρχές του Προγράμματος Στήριξης και στις 3 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών θα γίνει εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς. Θα δικαιούνται την επιδότηση περίπου 200-250.000 συμπολίτες μας, παραπάνω απ' ό,τι το δικαιούνταν στην πρώτη φάση. Θα ανακοινωθεί σήμερα, επίσης, και μια πολιτική στήριξης προς τους αγρότες μας, σε ό,τι έχει να κάνει την εξαγγελία της Κυβέρνησης, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Το μεσημέρι ο κ. Γεωργαντάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μας, θα έχουν αυτήν την ενίσχυση».
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση διαχειρίζεται πρωτόγνωρες κρίσεις. «Πάντοτε λαμβάνουμε αποφάσεις μέσα σε ένα πλαίσιο αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν, αλλά, ταυτόχρονα, και της σωστής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και της επιδίωξης να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία», τόνισε.
Ειδικά για την παρέμβαση για το ηλεκτρικό ρεύμα είπε ότι ήταν πολύ μεγάλη και όλοι έχουν αρχίσει και βλέπουν τη διαφορά στους λογαριασμούς. Είπε επίσης ότι μέχρι χθες είχαν κάνει αίτηση πάνω από 250.000 καταναλωτές και αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς η συμμετοχή του κόσμου.
«Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από την τιμολόγηση από την 1η Ιουλίου και μετά θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε από 70-90% μικρότερες αυξήσεις στο ρεύμα. Έχει δοθεί στήριξη και σε συγκεκριμένα ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού όλο το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά, είναι χρήματα που δίνονται, χωρίς, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση να φορτώνει καινούρια βάρη στην κοινωνία, μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και δύσκολο. Η χώρα μας έχει διαθέσει για στήριξη των πολιτών - και δεν το λέμε εμείς αυτό, προκύπτει από έρευνες ανεξαρτήτων ινστιτούτων - το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, ακόμη και με ισχυρότερες οικονομίες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: "Έχουμε πει πολλές φορές ότι οποιαδήποτε καινούρια δυνατότητα υπάρχει, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επιστρέφεται ως κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία για να τη στηρίξει".
Επιπλέον υπενθύμισε ότι έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα που βοηθούν άμεσα ή έμμεσα τα νοικοκυριά να αντέξουν στην πολύ ισχυρή πίεση που έχουν. Συγκεκριμένα ανέφερε τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική μας αλυσίδα με φυσικό αέριο δεν θα έχουμε. «Η προσωρινή διακοπή ήταν μια προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης της Gazprom, δεν είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας για το φυσικό αέριο, η ελληνική Πολιτεία, η ΔΕΠΑ, έχουν επεξεργαστεί όλα τα σενάρια για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.
Για την Τουρκία δήλωσε ότι η γειτονική χώρα προβάλλει ανιστόρητους και εντελώς έωλους ισχυρισμούς, αναφέροντας πως «κινούμαστε με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με τεκμηριωμένα στοιχεία, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, αξιοποιώντας μία πολιτική, η απήχηση της οποίας δεν αμφισβητείται από κανέναν, όπως προκύπτει αυτό και από τις δηλώσεις συμμάχων, εταίρων, από τη διεύρυνση της απήχησης που έχουν οι απόψεις μας, όχι μόνο στα fora που συμμετέχουμε, αλλά και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στους ξένους ηγέτες. Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις ή σε ένα «πινγκ-πονγκ» ανούσιων αλληλοκατηγοριών. Εκείνο που κάνει, είναι να καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα, ότι με αποφασιστικότητα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα στην περιοχή και τη διεθνή νομιμότητα, αλλά, βεβαίως, και ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιδιώκοντας πάντοτε διαύλους επικοινωνίας, αλλά μένοντας μακριά από μια παράλογη αντιπαράθεση, που εδράζεται στην επιδίωξη της Τουρκίας να φτιάξει κάποιες δικές της κατασκευές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί η Τουρκία αυτό. Πράγματι η ένταση έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, αλλά καμία κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί ούτε απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο ούτε απέναντι στην πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την Ιστορία και από αυτά που πραγματικά ισχύουν».