ΓΔ: 2119.17 -0.63% Τζίρος: 69.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:36:41
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Στο 8,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός σε ευρωζώνη τον Μάιο, στο 10,5% για Ελλάδα

Οι τιμές ενέργειας και ακολούθως αυτές τροφίμων είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στη νέα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη, όπως τονίζει η Eurostat.

Σταθερά σε ανοδική πορεία παρέμεινε και τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς έφθασε στο 8,1% από 7,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και μόλις 2% που διαμορφώνονταν τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat. Για το σύνολο της ΕΕ ο πληθωρισμός έφθασε στο 8,8%, από 8,1% τον Απρίλιο και 2,3% τον Μάιο του 2021. 

Για την Ελλάδα η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,5%, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Γαλλία και Μάλτα στο 5,8% και για τις δύο χώρες και στη Φινλανδία στο 7,1%. Αντίθετα εκρηκτική ήταν η πορεία για τις χώρες της Βαλτικής, καθώς διαμορφώθηκε στο 20,1% στην Εσθονία, στο 18,5% στη Λιθουανία και στο 16,8% στη Λετονία. 

Για έναν ακόμη μήνα οι υψηλές τιμές ενέργειας ήταν αυτές που τροφοδότησαν τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αντιστοιχούν στο 3,87% της ανόδου, με τις τιμές τροφίμων, αλκοόλ και προϊόντων καπνού να αντιστοιχούν στο 1,59%, αυτές του τομέα υπηρεσιών στο 1,46% και των μην ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στο 1,13%. 

Η νέα ενίσχυση του πληθωρισμού, η οποία πάντως ήταν αναμενόμενη, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, με αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά η εκτίναξη του πληθωρισμού ενδέχεται να την αναγκάσει να κινηθεί πιο επιθετικά. 

Η πορεία του πληθωρισμού στην ΕΕ τον Μάιο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νόμισμα και πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, στο 1,9% η ευρωζώνη

Η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,9% τον Φεβρουάριο 2026, από 1,7% τον Ιανουάριο. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3%, αυξημένος από 2,9% τον Ιανουάριο.
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Γιατί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πονά περισσότερο από την Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, επηρεάζοντας έντονα καθημερινά έξοδα όπως τρόφιμα, ενέργεια και στέγαση. Η δομή της οικονομίας και οι υψηλοί φόροι επιβαρύνουν περαιτέρω την ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Νόμισμα και πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με 2,8% η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Η χώρα μας καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με 2,8% μαζί με την Λιθουανία, σημειώνοντας οριακή πτώση από το 2,9% του Δεκεμβρίου. Στο 1,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023

Στο 0,8% υποχωρούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στο 5,6% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία.