ΓΔ: 2609.4 -0.52% Τζίρος: 67.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:38
Φώτο: Shutterstock

Θα ξεπεράσει τα 10 GWh η διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα

Το δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, περιλαμβάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους να κάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

«Η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ επιτρέπει τη σημαντική ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, βασικού πυλώνα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών ενέργειας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης.

Ο κ. Γιαρέντης προσθέτει πως «η ενισχυμένη πορεία του ΕΛΑΠΕ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν για τους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω της συμμετοχής τους στις αγορές ενέργειας. Οι ΑΠΕ, μέσω της διάθεσης των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ αλλά και της καθημερινής συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες σημαντικής μείωσης του κόστους ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των πολιτών και της αγοράς».

Σημειώνεται επίσης πως η εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 10GWh, όταν το 2019 η διείσδυση ήταν στα 6,5 GWh.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε μήνυμα προς το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Πάτρα, ανέφερε ότι «επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση που αποτελεί τη μοναδική λύση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια συνδέουμε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο με ρυθμούς ρεκόρ. Το 2020 συνδέσαμε 955 MW, το 2021 άλλα 1115 MW και το 2022 υπολογίζουμε ότι θα συνδέσουμε πάνω από 1700 MW», τόνισε ενώ ανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ και την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. 

«Με σταθερά βήματα και ολοκληρωμένο σχέδιο αλλάζουμε δομικά τον ενεργειακό κλάδο, προστατεύουμε το περιβάλλον και κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη» σημείωσε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεύμα, Ενέργεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών ρεύματος: Οι διασυνδέσεις αυξάνουν τις ενεργειακές ανταλλαγές

Η Ελλάδα, παρά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς ανατιμήσεις, αύξησε τις εξαγωγές ρεύματος το 8μηνο του 2026, φθάνοντας τις 9,24 τεραβατώρες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 27% και οι καθαρές εξαγωγές ανήλθαν στις 6,1 τεραβατώρες.
Φωτοβολταϊκά πάνελ και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση πάνελ, μπαταριών: Οι εισφορές, τα κενά στους ελέγχους και το κόστος

Νέες πιέσεις για την αγορά των ΑΠΕ δημιουργεί η διαχείριση του εξοπλισμού που φτάνει στο τέλος της ζωής του. Στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδιασμού οι υποχρεώσεις ανακύκλωσης. Το υψηλό κόστος και τα κενά στους ελέγχους.
ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΔΜΗΕ: Το 2027 ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Ιταλία

Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna επιταχύνουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, με στόχο διαγωνισμούς το 2027 και έναρξη κατασκευής το 2028. Οι έρευνες βυθού ξεκινούν αρχές 2025, ενώ προχωρούν οι αδειοδοτήσεις.
Υπεράκτιο αιολικό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως τα πλωτά αιολικά μειώνουν έως και 420 εκατ. το κόστος ηλεκτρικού συστήματος

Περιορισμό ετήσιου κόστους ηλεκτρικού συστήματος έως 420 εκατ. μέσω μείωσης περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ και λιγότερη χρήση αερίου προσφέρουν τα πλωτά αιολικά σύμφωνα με μελέτη των ΕΔΕΥΕΠ και EXERGIA.