ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
Φώτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αδ. Γεωργιάδης: Aκόμα δεν μπορούμε να μειώσουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα

«Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός αύξησε ειδικό φόρο και ΦΠΑ στα καύσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης αντιθέτως δεν έχει αυξήσει κανέναν φόρο, έχει μόνο μειώσει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Για τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας μίλησε στην στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην Ευρώπη είμαστε η 3η ακριβότερη χώρα σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης, κάτι που οφείλεται κυρίως στη φορολογία, ενώ μέσα σε ένα μήνα έχουμε αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης κατά 20 περίπου λεπτά, και απαντώντας στο αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο κ. Γεωργιάδης ήταν ξεκάθαρος.

«Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα θα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, τεράστιο. Θα έστελνε και ένα άσχημο μήνυμα στις αγορές. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακρίβειας και επειδή υπάρχει έχουμε βάλει τόσα πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους, έχουμε αυξήσει το βασικό μισθό, έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί στη λογική να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας ώστε να αντιμετωπίσουν εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας. Αν γινόταν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, θα τον είχαμε μειώσει ήδη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός αύξησε και τον ειδικό φόρο και το ΦΠΑ στα καύσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης αντιθέτως δεν έχει αυξήσει κανέναν φόρο, έχει μόνο μειώσει», πρόσθεσε σχολιάζοντας τις προτάσεις και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Τι θα γίνει με το Fuel Pass

Απαντώντας στο αν θα συνεχιστεί το μέτρο του Fuel Pass ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγησε ότι «Ο κ. υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι εφόσον προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια και πιστεύει ότι θα προκύψουν, κάποια μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν. Βούληση της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τον κόσμο στο μέτρο που μπορεί χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, προκειμένου να βοηθούν οι καταναλωτές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα εξετάζεται. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Δεν ξέρω τι θα γίνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Νέα μέτρα στήριξης για πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στοχεύοντας στην ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 15 Οκτωβρίου η επιδότηση πετρελαίου, τροπολογία στη Βουλή

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από 15/10 έως 31/10/2026, με όφελος απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς κέρδος για διυλιστήρια και εταιρείες, καλύπτοντας το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Χώρος αναμονής νοσοκομείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή αναβάθμιση στα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Κιλκίς»

Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Κιλκίς», με συνολικό προϋπολογισμό 6,97 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στη μείωση κατανάλωσης και τη βελτίωση των συνθηκών για ασθενείς και προσωπικό.
κέντρο logistics αποθήκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο χωροταξικό βιομηχανίας και εφοδιαστικής

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης παρουσιάζουν το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική, το οποίο θεσπίζει κανόνες για επιχειρηματικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες και περιβαλλοντική προστασία.
σύγχρονη αποθήκη logistics
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο με κανόνες για βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα

Θεσμοθετήθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική Αλυσίδα, εξασφαλίζοντας σαφείς κανόνες και ολιστικό χωρικό σχεδιασμό, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων.