ΓΔ: 2709.25 0.05% Τζίρος: 54.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:27:38
Κανάλι Κορίνθου πλοίο
Φώτο: Υπερταμείο

Στην τελική ευθεία οι εργασίες αναβάθμισης της Διώρυγας της Κορίνθου

Στόχος του Υπερταμείου είναι και η περαιτέρω στοχευμένη αξιοποίηση της περιοχής. Για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί αναπτυξιακό σχέδιο με τις ενδεδειγμένες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα αναδείξουν την περιοχή και θα ωφελήσουν τους ανθρώπους της.

Νέα αναπτυξιακή πνοή που θα αποφέρει προοπτικά, σημαντικά οφέλη  στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία, αποκτά με την πρώτη φάση επαναλειτουργίας της από τον Ιούλιο η Διώρυγα της Κορίνθου, το πλέον εμβληματικό έργο της νεότερης Ελλάδας.

Ενδεικτικά της νέας εποχής για τη Διώρυγα της Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ), είναι οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες της μέσα από την παράλληλη έναρξη- από τον Ιούλιο- του νέου δυναμικού portal και των e-commerce υπηρεσιών της εταιρείας. Επιπλέον η δημιουργία νέας κουλτούρας πελατειακής φροντίδας μέσω Internet και η παροχή υψηλού επιπέδου εξατομικευμένων υπηρεσιών, όπως η online αναγγελία (άφιξης/διέλευσης) και το online ticketing. 

Η Α.Ε.ΔΙ.Κ, προχώρησε στην απόκτηση του νέου Ρυμουλκού ‘’ΒΕΡΓΙΝΑ’’ εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022, και ακολούθως προχώρησε στην άμεση ενσωμάτωση του στον υπάρχοντα στόλο που διαθέτει. Το Ρυμουλκό είναι νεότερης Ναυπήγησης και Τεχνολογίας και ενισχύει το στόχο της εταιρείας για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών. Δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της ΑΕΔΙΚ να το χρησιμοποιούν για τη ρυμούλκηση κατά τη διέλευση της Διώρυγας, όπως επίσης και για τη ρυμούλκηση και συνδρομή στους χειρισμούς ασφαλούς πρόσδεσης εμπορικών πλοίων στους Λιμένες Κορίνθου, Κιάτου, Θίσβης, Καλαμακίου και Σουσακίου.    

Παράλληλα, στα έργα αναβάθμισης, τα οποία ξεκινούν άμεσα, εντάσσεται η περίφραξη κατά μήκος της Διώρυγας (εντός του 2022), αλλά και η εκκίνηση της πεζοδρόμησης μιας έκτασης 3,5 χιλιομέτρων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα έργα αυτά θα αλλάξουν συνολικά τη μορφή της περιοχής, θα την αναβαθμίσουν περαιτέρω αισθητικά και θα επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση στους επισκέπτες.

Η πρώτη φάση των έργων ολοκληρώνεται, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διελεύσεων της Διώρυγας από τον Ιούλιο. Από το φθινόπωρο η Διώρυγα θα διακόψει για ολιγόμηνο διάστημα τη λειτουργία της, καθώς την περίοδο εκείνη η διέλευση των πλοίων είναι πολύ περιορισμένη, οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η θωράκισή της έναντι των κατολισθήσεων με τη σταθεροποίηση των πρανών.

Το στόχο αυτό υπηρετεί επικουρικά και η μελέτη βιωσιμότητας (feasibility study) για όλο το μήκος της Διώρυγας, στην οποία προχώρησε το Υπερταμείο, προκειμένου να εξεταστεί ποια επιπλέον έργα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για τη σωστή συντήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου.

Παράλληλα, στόχος του Υπερταμείου είναι και η περαιτέρω στοχευμένη αξιοποίηση της περιοχής. Για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί αναπτυξιακό σχέδιο με τις ενδεδειγμένες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα αναδείξουν την περιοχή και θα ωφελήσουν τους ανθρώπους της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι διελεύσεις πλοίων στη Διώρυγα της Κορίνθου σε περίοδο κανονικότητας (έτος 2019) ανήλθαν σε 11.417 (σημειώνοντας αύξηση +7,5%), ενώ το 55% αυτών σχετίζεται με την τουριστική δραστηριότητα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική του έργου, μετά το πέρας των έργων αποκατάστασης, για την ευρύτερη περιοχή. Το κανάλι το χρησιμοποιούν όλων των ειδών τα πλοία, από μικρά τουριστικά, μέχρι μεγάλα εμπορικά, κρουαζιερόπλοια και  γκαζάδικα. Ειδικά για τα κρουαζιερόπλοια ο διάπλους από τη διώρυγα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες του ταξιδιού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίνα Καλαμαριάς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε επενδυτές στη διεκδίκηση της μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά

Πέντε επενδυτικές εταιρείες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό για τη διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Καλαμαριάς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπερταμείου.
Fortigo, Truck
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταφορές: Χιλιάδες «κενές» θέσεις οδηγών φορτηγών, λεωφορείων και πιλότων

Τεράστιες οι ελλείψεις οδηγών σε μεταφορές και αστικές συγκοινωνίες, ενώ στη 10ετία θα λείπουν 1.500 πιλότοι. Κίνητρα εισόδου νέων οδηγών στις μεταφορές και στα λεωφορεία της Αθήνας ζητούν οι φορείς του κλάδου.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: «Ανακόψαμε νέες αυξήσεις και ενεργειακή ακρίβεια στη Ναυτιλία»

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία των μέτρων για τα ναυτιλιακά καύσιμα και τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αναφέρθηκε στη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, το έργο του Λιμενικού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εμπορευματοκιβώτιο πλοίο θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Θεαματική άνοδος ναύλων και αξιών δεξαμενοπλοίων λόγω γεωπολιτικής κρίσης

Η αγορά των VLCC δεξαμενόπλοιων καταγράφει εντυπωσιακές αυξήσεις τιμών λόγω εκτίναξης των ναύλων, γεωπολιτικών εντάσεων και περιορισμένης προσφοράς. Οι ναύλοι ξεπέρασαν τα 720.000 δολάρια ημερησίως, επηρεάζοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν παραμένει αμετακίνητο στους όρους του για το Ορμούζ

Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ξανανοίξει το στενό του Ορμούζ αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της, παρά την απόρριψη ιρανικής πρότασης από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν παραιτείται από τα δικαιώματά της, αν και παραμένει ανοιχτή σε διάλογο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Να μην προσπαθούν τα πλοία να κάνουν παράνομες διαδρομές στο Ορμούζ

Το Ιράν προειδοποιεί τα εμπορικά πλοία πως η διέλευση από το Στενό του Ορμούζ μέσω «παράνομων» διαδρομών φέρει σοβαρές συνέπειες και περιορισμούς, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας στη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό.