Στο 9,4% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά στο 7,5% από 7,4%, όταν τον Μάρτιο, ήταν στο 8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή.
Κάτι που σημαίνει ότι άνοιξε κι άλλο η «ψαλίδα» ανάμεσα στον πληθωρισμό της Ελλάδας και τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 2,2% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν αρνητικός με δωδεκάμηνη μεταβολή -1,1% και η χώρα μας ήταν η μόνη μαζί με την Πορτογαλία που βρισκόταν σε αποπληθωρισμό, έκτοτε όμως οι εξελίξεις στις τιμές ήταν ραγδαίες με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 4% το Νοέμβριο του 2021 να διπλασιάζεται στο 8% τον Μάρτιο του 2022 και να φτάνει τον Απρίλιο στο 9,4%.
Επισημαίνεται ότι οι τιμές που δημοσιεύει η Eurostat αφορούν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή ενώ ο εθνικός δείκτης που δημοσιεύεται από την ΕΛΣΤΑΤ συνήθως είναι ελαφρώς υψηλότερος και αναμένεται να ξεπεράσει το 9,5% τον Απρίλιο.
Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είχαν δείξει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο ετήσιο 8,9% τον Μάρτιο.
Να σημειωθεί ότι οι διαφορές στον πληθωρισμό μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλες, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, οι χώρες της Βαλτικής έχουν διψήφια ποσοστά, με τον πληθωρισμό στην Εσθονία να φθάνει το 19%, στη Λιθουανία το 16,6% και στη Λετονία το 13,2%. Από τις μεγάλες οικονομίες, η Ολλανδία έχει διψήφιο πληθωρισμό (11,2%).
Την πρωτοκαθεδρία στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης έχει ο ενεργειακός τομέας που έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή, με τις τιμές να πλησιάζουν το «ταβάνι» και να αυξάνονται κατά 38% σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός που έχουν αυξηθεί κατά 6,4% σε ετήσια βάση.