ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Patelis
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Αλ. Πατέλης: Η κυβέρνηση στηρίζει ευάλωτες ομάδες και επιχειρήσεις

Μιλώντας στο 7ο Φόρουμ Δελφών  ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού τόνισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να παραμείνουν στα πλαίσια της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες έχουν στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, κατά την διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στις 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και στοχευμένα και μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής βιωσιμότητας».  

Κατά την συζήτηση, που συντόνισε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Αλέξης Πατέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτού του «παγκόσμιου ενεργειακού σοκ» που έχει επηρεάσει και τη χώρα μας. Υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί ώστε να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Αίγυπτο, που θα επιτρέψει στην χώρα να μεταβληθεί σε πύλη για την ενέργεια ανάμεσα σε Βορά και Νότο.  

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή κρίση και συνολικά οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.  

Από την πλευρά του, ο Philipp R. Lane, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει εναλλακτικές για την ενέργεια και να προχωρήσει την απεξάρτησή της από την Ρωσία. «Υπάρχει plan Β, αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμο», εξήγησε. Αναφερόμενος στην αναθεώρηση των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αυτή ολοκληρώθηκε πέρσι και πλέον «καθοδηγούμαστε με μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό».

Ο κ. Lane υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία, ώστε από τη μία να μην υποτιμούμε τον οικονομικό κίνδυνο και από την άλλη να μην αντιδρούμε υπερβολικά και βεβιασμένα. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό που αυξάνεται για εγχώριους λόγους και αυτόν που καθοδηγείται από εισαγόμενες αιτίες με διεθνές αντίκτυπο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή η πανδημία. Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε στην «Ε.Ε. της επόμενης γενιάς», η οποία θα πρέπει να διαθέτει τον τρόπο για κοινή, ενιαία διαχείριση όλων των κρίσεων.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας Boris Vujcic σημείωσε ότι υπήρχαν από νωρίς δείγματα ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι ψηλότερος, ενώ αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της χώρας του. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στον τομέα της ενέργειας «δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα», καθώς, όπως εξήγησε, η παραγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν έχει ακόμα μειωθεί, παρά τα προβλήματα. Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο, τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά σαν υποκατάστατο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα καθώς είναι ακριβότερο.

 «Όσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία χρειάζεται», πρόσθεσε ο κ. Vujcic που υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται αργά και σταθερά βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Η οικογένεια στο επίκεντρο της πολιτικής μας

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η ΝΔ έχει ρυθμίσει τα δάνειά της και δεν έχει λάβει νέο δανεισμό από το 2016, ενώ έθεσε ερωτήματα για τη χρηματοδότηση του κόμματος Τσίπρα και αναφέρθηκε στη στήριξη της οικογένειας από την κυβέρνηση.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ρωμανός: Η δράση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες

Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, σχολιάζει σε ανάρτησή του τη δράση της αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες, συγκρίνοντάς τη με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Στην κυβέρνηση παρουσιάστηκαν νέες πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, με μείωση θανατηφόρων τροχαίων κατά 32% από το 2019 και 11,6% λιγότερα το πρώτο εξάμηνο του 2026 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2025.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προβάδισμα Εργατικών στις δημοσκοπήσεις μετά την άνοδο Μπέρναμ

Σύμφωνα με τρία γκάλοπ, το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία με νέο ηγέτη τον Άντι Μπέρναμ ξεπέρασε το λαϊκιστικό Reform του Φάρατζ στις δημοσκοπήσεις μετά από πτώση τον Ιούνιο, σημειώνοντας πλέον 26% έναντι 24% του Reform.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό, όχι τα σχέδια άλλων

Ο εκπρόσωπος Μαρινάκης δήλωσε πως η Δικαιοσύνη δικαίωσε τον Γεωργιάδη, ενώ επέκρινε τη στάση Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για πιθανή συγκυβέρνηση με κόμμα Σαμαρά είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή.