Στο 8% θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, δημιουργώντας ένα πρόσθετο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο.
Ήδη το υπ. Οικονομικών έχει προχωρήσει σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποσταλεί στην Κομισιόν εντός του Απριλίου.
Βάσει αυτών των αναθεωρήσεων ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει κατά 1-1,5 ποσοστιαίες μονάδες, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανεβαίνει κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα ως προς το ΑΕΠ, ενώ η μεγαλύτερη αναθεώρηση εκτιμήσεων αφορά τον πληθωρισμό, που αναμένεται να εκτιναχθεί έως και έξι φορές πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη (θα φθάσει στο 5,5% με 6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%).
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση της κρίσης έως το Μάιο «οι πληγές» είναι διαχειρίσιμες και πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να ανατρέψουν ριζικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τους στόχους για τα κρίσιμα μεγέθη.
Από την πλευρά της η Eurostat, στην πρώτη εκτίμησή της για τον πληθωρισμό Μαρτίου, τονίζει ότι αυτός για το σύνολο της ευρωζώνης θα φθάσει στο 7,5% από 5,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Βασική αιτία της εκτίναξης των πληθωριστικών πιέσεων είναι το κόστος της ενέργειας, με πρόβλεψη ότι η αύξησή του σε ετήσια βάση έχει φθάσει στο 44,7% από 32% που ήταν τον Φεβρουάριο. Σημαντική είναι η συμβολή και από τις αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ποτών στο 5% (από 4,2% τον Φεβρουάριο) ενώ στα μη βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες η ενίσχυση ήταν 2,7% (από 2,5% τον προηγούμενο μήνα).