ΓΔ: 2362.45 -0.32% Τζίρος: 135.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:36
Φώτο: Pixabay

Γεωργαντάς: Πλήρης επάρκεια σιταριού στην Ελλάδα, τι γίνεται με το ηλιέλαιο

Σχετικά με το ηλιέλαιο, ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο. Ωστόσο, στη χώρα μας το 90% της παραγωγής πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση.

Πιθανότατα αύριο θα ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σιτάρι

«Περάσαμε στη Βουλή μια διάταξη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία ζητάμε για συγκεκριμένα προϊόντα, κατά βάση για τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το σιτάρι κλπ., από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να μας δηλώσουν τα αποθέματά τους. Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα κι εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να δηλωθούν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.

«Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς 

Ερωτηθείς αν η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για μακαρόνια και τα υπόλοιπα σχετικά είδη». 

Όπως εξήγησε, στο μαλακό σιτάρι εισάγουμε περίπου 250.000-300.000 τόνους τον χρόνο από Ουκρανία και Ρωσία και παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες. 

Διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα. «Και βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει  το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 για να μπορέσει να καλλιεργήσει. 

Σχετικά με το ηλιέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο. Ωστόσο, στη χώρα μας το 90% της παραγωγής πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία. «Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Το πλαφόν μπήκε επειδή υπήρχαν πολύ μεγάλες παραγγελίες», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στην αυριανή σύσκεψη του ΥπΑΑΤ υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, τον πόλεμο, αλλά και το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγαλύτερες σιτοπαραγωγές χώρες, πρέπει να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια και μεγάλη παραγωγή με καλές τιμές.  

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε αγρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίκαλα: Καινοτόμο ηλεκτρονικό πότισμα για αγρότες με περιβαλλοντικό όφελος

Ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα άρδευσης με πληρωμή μέσω κάρτας, προσφέροντας εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, σύγχρονες υποδομές και στήριξη στους αγρότες του νομού Τρικάλων.
ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Δημητρακόπουλου για τους Τσιάρα, Μηταράκη, Παπακώστα και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπαρκτό, ωστόσο η βλάβη για τον Κώστα Τσιάρα, βάσει έκθεσης της Π. Τυχεροπούλου, περιορίστηκε από 22.944 ευρώ σε 3.145 ευρώ.
Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπ. Λιβανός: Δεν συμμετείχα στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στη λύση

Ο Σπ. Λιβανός τόνισε στη Βουλή ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η εκμετάλλευση του συστήματος από επιτήδειους. Υπογράμμισε πως στη θητεία του ενισχύθηκαν οι έλεγχοι και επιστράφηκαν πάνω από 70 εκ. ευρώ αχρεώστητα.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο για το σχέδιο λιπασμάτων

Η ΕΕ παρουσίασε Σχέδιο Δράσης για τα Λιπάσματα, στηρίζοντας αγρότες απέναντι στο αυξημένο κόστος και τις ελλείψεις, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή και μειώνοντας τις εισαγωγές, εν μέσω διαμαρτυριών αγροτών για το πρόσθετο κόστος.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Οι συνεταιρισμοί είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς, συναντήθηκε με την ΕΘΕΑΣ, τονίζοντας τη σημασία των συνεταιρισμών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αγροτών-κτηνοτρόφων και την αναβάθμιση του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αγροτικά τρακτέρ διαμαρτυρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στον Προμαχώνα: Παραγωγοί προσπάθησαν να μπουν στη ζώνη απολύμανσης

Ένταση προκλήθηκε στον Προμαχώνα, όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις Σέρρες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη ζώνη απολύμανσης και απωθήθηκαν από την αστυνομία. Η κυκλοφορία οχημάτων δεν επηρεάστηκε.