ΓΔ: 2290.23 2.74% Τζίρος: 285.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:09:44
Βουλή των Ελλήνων εσωτερικό
Φώτο: SOOC

Τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ποιες επιχειρήσεις προστίθενται

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων. Πώς επωφελούνται.

Σε δύο βελτιωτικές τροποποιήσεις προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στο ξεκίνημα της επεξεργασίας του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Ειδικότερα:

  • Μειώνεται από τις 150.000 στις 100.000,το ελάχιστο όριο του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου μιας πολύ μικρής επιχείρησης, για την ένταξη της στον αναπτυξιακό νόμο.
  • Συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση και στις προβλέψεις του αναπτυξιακού νόμου και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων, για τον εκσυγχρονισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης

Ειδικότερα θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα:

  1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων.
  2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων.
  3. Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να υλοποιήσουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες.
  4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.
  5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία.
  6. Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων - Αλιεία.
  7. Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα.
  8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια.
  9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων.
  10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.
  11. Μεγάλες Επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.
  12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας.
  13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος στο ΠΑΣΟΚ: Ψηφίστε το νομοσχέδιο, μην παραπλανείτε

Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ως 100.000€, θέτοντας πλαφόν στο υπόλοιπο δανείου μεταξύ 30%-50% του αρχικού ποσού, υπερβαίνοντας τις κοινοτικές οδηγίες.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση παρουσιάζει ευρωπαϊκή οδηγία ως πρωτοβουλία

Ο Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ως εθνική πρωτοβουλία ευρωπαϊκή οδηγία για το πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η κυβέρνηση συνήθως περιορίζει το εύρος των οδηγιών και καθυστερεί την εφαρμογή τους.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Τέλος σε κρυφές χρεώσεις και πανωτόκια στα δάνεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την καταναλωτική πίστη, με στόχο διαφάνεια, τέλος στα ψιλά γράμματα και πλαφόν στις προσαυξήσεις.
Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες δόσεις

Γιατί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις, περιορίζοντας τη διάρκεια αποπληρωμής και δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τέλος στα «ψηλά γράμματα» για τα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ

Ο πρωθυπουργός σε σημερινή του ανάρτησή στο Facebook προανήγγειλε νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών που μεταξύ άλλων προβλέπει αποπληρωμή καταναλωτικού δανείου έως 30%–50% πάνω από το αρχικό ποσό.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στήριξη στη βιομηχανία και την καινοτομία στη Λάρισα

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε βιομηχανίες στη Λάρισα, διαπιστώνοντας την πρόοδο μέσω Αναπτυξιακού Νόμου. Εξήρε τη συμβολή τους στην ενίσχυση βιομηχανίας, καινοτομίας, εξαγωγών και απασχόλησης στην περιοχή.