ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κορκίδης σε δημόσια ομιλία
Ο Βασίλης Κορκίδης συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Β. Κορκίδης: Πλησίασε τα μεγέθη του 2019 ο φετινός τζίρος της αγοράς

Ικανοποιητικά κινείται η χριστουγεννιάτικη αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που σημείωσε ότι ο 13ος μισθός έδωσε βαθιά ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ανταποδοτικότητα του δώρου Χριστουγέννων στην αγορά σημείωσε σε δηλώσεις του για την πορεία της εορταστικής αγοράς ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, αναφέροντας πως έδωσε βαθιά ανάσα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, η χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται ικανοποιητικά και φαίνεται να κλείνει πιο κοντά στο τζίρο του Δεκεμβρίου του 2019 των 3,6 δισ. ευρώ και αρκετά μακριά από τον αντίστοιχο του 2020, που λόγω του περυσινού lockdown χάθηκαν σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Σημαντική «ένεση» για άλλη μια χρονιά, πρόσθεσε, ήταν τα χρήματα, που διοχετεύτηκαν στην οικονομία από τη χορήγηση του χριστουγεννιάτικου δώρου στον ιδιωτικό τομέα και υπολογίζονται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, κάλυψε κοινωνικές ανάγκες και σίγουρα τόνωσε την αγορά πριν τα Χριστούγεννα, ενώ θα ενισχύσει εξίσου ουσιαστικά την καταναλωτική δαπάνη τις τελευταίες εργάσιμες μέρες της χρονιάς, ώστε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο πρόεδρος, με την στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τον 13ο μισθό ενισχύονται και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς πέραν των καθαρών αποδοχών των μισθωτών καταβάλλονται σημαντικές εισφορές τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες, παρά τις μειώσεις που επήλθαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021.

Όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Νοεμβρίου από τη βάση δεδομένων ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, το ισοζύγιο θέσεων εργασίας παραμένει θετικό κατά τη διάρκεια του έτους με 136.000 καθαρές προσλήψεις. Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις από τη ρευστότητα του δώρου, βοηθούν σημαντικά κάθε χρόνο τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό του επιπλέον εισοδήματος των εργαζομένων επιστρέφει, μέσω της κατανάλωσης, στα ταμεία τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν την καταβολή του δώρου 1 στους 4 καταναλωτές πραγματοποιεί τις αγορές με πιστωτικές κάρτες, δηλαδή με δανεικά, ενώ με τη καταβολή του δώρου κάνει χρήση χρεωστικών καρτών και μετρητών.

Οι σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας συνεχίστηκαν και φέτος τόσο για τις επιχειρήσεις στο να καταβάλουν έγκαιρα το δώρο, όσο και για τους εργαζόμενους λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, στο να ξοδέψουν ως συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του 13ου μισθού στα καταστήματα, εστιατόρια, ταξίδια και διασκέδαση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο περίπου 2,3 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.162 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο στα 50 ευρώ, το δώρο Χριστουγέννων έδωσε βαθιά οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά. Βεβαίως, κανείς δεν παραγνωρίζει την αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% σε ετήσια βάση, που περιόρισε το διαθέσιμο εισόδημα, με κύριο μοχλό τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 15,9% και 31,7%.

Το συνολικό κόστος του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ, με τις συνολικές μεικτές αποδοχές των ασφαλισμένων μισθωτών να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές καθαρές αποδοχές τους να κυμαίνονται στα 1,7 δισ. ευρώ. Ο 13ος μισθός μπορεί να είναι για τις επιχειρήσεις μια επιπλέον μισθολογική υποχρέωση, που όμως οι εργοδότες ποτέ δεν το θεώρησαν «δώρον - άδωρον», αφού το δώρο Χριστουγέννων, δίνει προστιθέμενη αξία και παρά τις δυσκολίες στη καταβολή του, πάντα επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία και την αγορά. Τέλος, ο 13ος μισθός, όπως κάθε άλλο δώρο, που είτε προσφέρουμε, είτε δεχόμαστε, βελτιώνει την ψυχολογία, που έχει εξίσου ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία του τόπου περισσότερο από ποτέ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 18,3% άνοδος στο εξωτερικό εμπόριο το πρώτο δίμηνο 2026

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε κατά 18,3% το πρώτο δίμηνο του 2026, φτάνοντας τα 7,73 τρισ. γιουάν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 19,2% και οι εισαγωγές κατά 17,1%, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά ινδικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει για ένα μήνα τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, παρά τις κυρώσεις, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έως τις 3 Απριλίου, προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια αγορά.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ καλεί σε διαβούλευση για ευκολότερη κινητικότητα εργαζομένων

Το ΕΒΕΑ καλεί τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν στη διαβούλευση της Ε.Ε. «Skills Portability», που στοχεύει στη διευκόλυνση κινητικότητας εργαζομένων και την υποστήριξη της ενιαίας αγοράς.
Εμπόδιο στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προειδοποιεί για αντίδραση στις απειλές Τραμπ κατά της Ισπανίας

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και των μελών της απέναντι στις απειλές Τραμπ κατά της Ισπανίας για εμπόριο, ενώ η Μαδρίτη εξέφρασε έκπληξη για τη στάση του Γερμανού καγκελαρίου που φάνηκε να στηρίζει τον Τραμπ.