ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

ΥΠΑΑΤ: Προγράμματα 3,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να τα χρησιμοποιήσουν και περάσουν από το επίπεδο της απλής διαχείρισης και παραγωγής, στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας.

Προγράμματα ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, χωρίς σε αυτά να υπολογιστεί το μεγαλεπίβολο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο από μόνο του θα χρηματοδοτήσει άμεσα, έργα 1,6 δισ. ευρώ.

Προγράμματα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, ορισμένα εξ αυτών και εντός του μηνός, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να τα χρησιμοποιήσουν και περάσουν από το επίπεδο της απλής διαχείρισης και παραγωγής, στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο εκπεφρασμένος στόχος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, καθιστά σαφές ότι όσες καλές προθέσεις και να υπάρχουν εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να χρησιμοποιήσει ο αγρότης, τότε θα μείνουμε σε επίπεδο προθέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπαν στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «όπως δηλώνει ο κ. Λιβανός πολιτική του επιδίωξη είναι μέσω δημιουργίας υποδομών στο χώρο της παραγωγής, να στηρίξει το σύνολο του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τους νέους που θέλουν να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Τα προγράμματα που τρέχουν ή πρόκειται άμεσα να εξαγγελθούν είναι τα εξής:

1. Νέοι Αγρότες: 420 εκατ. ευρώ

2. Σχέδια Βελτίωσης 180 εκατ. ευρώ

3. Αγροτική Οδοποιία : 43 εκατ. ευρώ

4. Γεωργικοί Σύμβουλοι: 80 εκατ. ευρώ

5. Βιολογική Γεωργία : 490 εκατ. ευρώ

6. Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή: 41 εκατ. ευρώ

7. Απονιτροποίηση 150 εκατ. ευρω

8. Μέτρο 16 Συνεργασία – Καινοτομία 65 εκατ. ευρώ

9. Δάσωση Γεωργικών γαιών με 90 εκατ. ευρώ

10. Ευζωία ζώων με 45 εκατ. ευρώ

11. Αλιευτικά Καταφύγια μέχρι 31-12-2021

12. Μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά Έργα με ΣΔΙΤ μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Ύδωρ 2.0» 1,6 δισ. ευρώ με προοπτική 25ετίας τα 4,2 δισ. ευρώ

13. Δημόσια εγγειοβελτιωτικά Έργα μικρά κάτω από 2,2 εκατ. ευρώ συνολικού Π/Υ 40 εκατ. ευρώ

14. ΤΕΑΑ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ύψους 480 εκατ. ευρώ

15. Εργαλείο μικροπιστώσεων (έως 25.000 ευρώ) σε συνεργασία με Αναπτυξιακή Τράπεζα Ελλάδος 21 εκατ. ευρώ

16. ΕΠΑλΘ 2014-20 (οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2023) 525 εκατ. ευρώ

17. ΠΑΛΥΘ 2021- 2027, 510 εκατ. ευρώ

18. Πρόσθετοι πόροι εξισωτικής αποζημίωσης για προστασία παραγωγών σε ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές 460 εκατ. ευρώ

19. Ταμείο Αλληλοβοηθείας- Πιλοτική εφαρμογή μέτρου διαχείρισης κινδύνων 9,5 εκατ. ευρώ

20. Αγροτική Οδοποιία 43 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα που αφορούν την αγροτική οδοποιία και τα μικρά αρδευτικά έργα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ και σκηνή αγροτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο ανήμερα των εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ

Αγρότες ανακοίνωσαν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 90ής ΔΕΘ, στις 5 μ.μ. στον Λευκό Πύργο, με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής, πληρωμές και ενισχύσεις.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, ο e-ΕΦΚΑ επιστρέφει σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, μετά από αυτοματοποιημένη επεξεργασία και συμψηφισμό τυχόν οφειλών.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Πρώτες συγκρούσεις αστυνομίας-αγροτών μετά τα τέλη Ιουνίου

Ένταση επικράτησε στη Βολιβία όταν αγρότες απέκλεισαν δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές καυσίμων. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ ο στρατός παρείχε προστασία χωρίς να επέμβει.
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό

Ενταση δημιουργήθηκε σε συλλαλητήριο κτηνοτρόφων για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο, με παραιτήσεις τοπικών στελεχών και απόφαση διακοπής ελέγχων-θανατώσεων ζώων μέχρι την άφιξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 6/9.
Βουρβουρού Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ενημέρωση αγροτών Σίβηρης για αποζημιώσεις πυρκαγιάς

Σε σύσκεψη στο δημαρχείο Κασσάνδρας συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης και αποζημιώσεων για τους αγρότες που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής, με οδηγίες για τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.