ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,3% τον Νοέμβριο αναμένει η Eurostat

Για το σύνολο της ευρωζώνης η στατιστική υπηρεσία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 4,9%, λόγω της εκρηκτικής πορείας των ενεργειακών τιμών που έχουν ενισχυθεί 27%.

Νέα εκρηκτικής αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων τα οποία δημοσιοποίησε η Eurostat, καθώς έφθασε στο 4,9% τον Νοέμβριο δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Τον προηγούμενο μήνα είχε φθάσει στο 4,1%, ενώ η νέα άνοδος οφείλεται στο συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, με τις αντίστοιχες τιμές να έχουν ενισχυθεί κατά 27% σε ετήσια βάση. 

Παράλληλα η Eurostat εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο θα φθάσει στο 4,3% σε ετήσια βάση, ενώ τα επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η μεγαλύτερη άνοδος με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 9,5% εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στη Λιθουανία, ενώ η μικρότερη με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,3% στη Μάλτα. Εκρηκτική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία για τον γερμανικό πληθωρισμό που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 6%, ενώ σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία προβλέπεται να αγγίξει το 3,4%, 5,6% και 4% αντίστοιχα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Τρία πολύπλοκα σενάρια πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός εισέρχεται σε πιο σύνθετη φάση σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο 2026. Η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερη άνοδο (4,6%), με ισχυρές πιέσεις στις τιμές, κυρίως σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Υψηλό κόστος ζωής και συνεχής μείωση αγοραστικής δύναμης

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ευημερίας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα παραμένει υψηλός, πλήττοντας νοικοκυριά και επιβαρύνοντας το κόστος ζωής, χωρίς ουσιαστικά μέτρα.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Πληθωρισμός 2,5% στην ευρωζώνη, 3,3% στην Ελλάδα το Μάρτιο

Στο 2,5% αναμένεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat, με την ενέργεια να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση. Στην Ελλάδα προβλέπεται άνοδος του πληθωρισμού στο 3,3% από 3,1%.
Νόμισμα και πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, στο 1,9% η ευρωζώνη

Η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,9% τον Φεβρουάριο 2026, από 1,7% τον Ιανουάριο. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3%, αυξημένος από 2,9% τον Ιανουάριο.
Νόμισμα και πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με 2,8% η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Η χώρα μας καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με 2,8% μαζί με την Λιθουανία, σημειώνοντας οριακή πτώση από το 2,9% του Δεκεμβρίου. Στο 1,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.