ΓΔ: 2332.91 -0.08% Τζίρος: 120.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:17:41
Κορκίδης σε δημόσια ομιλία
Ο Βασίλης Κορκίδης συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Κορκίδης: Τα υγιεινομικά μέτρα να συνοδεύονται με οικονομικά αντίμετρα

Ο πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής προτείνει μέτρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης και να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα «υγιεινομικά μέτρα» πρέπει να συνοδεύονται με «οικονομικά αντίμετρα» και επειδή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια επιδοματικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μέτρα στήριξης χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό υποστηρίζει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, εφόσον, πρωτίστως, καλεί τις επιχειρήσεις του εμπορίου και της εστίασης να τηρήσουν και πάλι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να αποφύγει η αγορά άλλο ένα καταστροφικό lockdown.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, τα νέα αυστηρά μέτρα θα πρέπει αφενός να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες περιορίζοντας το τέταρτο «χειμερινό κύμα» της πανδημίας και αφετέρου να μην δημιουργήσουν συνθήκες αναστάτωσης στους καταναλωτές, προστατεύοντας τους όταν επισκέπτονται τις επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου.

«Παρά το γεγονός ότι στα οριζόντια μέτρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις επαγγελματικών χώρων, πρέπει σε όσες δραστηριότητες επιβάλλεται η εφαρμογή τους, να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής εξοντωτικών προστίμων και η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει το ΠΕΣΑ, επειδή τα «υγιεινομικά μέτρα» πρέπει να συνοδεύονται με «οικονομικά αντίμετρα» και επειδή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια επιδοματικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μέτρα στήριξης χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος. Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης, προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης και να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, να ικανοποιήσει άμεσα τα εξής τρία αιτήματα:

1. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα, μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.

2. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.

3. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι από τα παραπάνω εννοείται πως θα εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαϊνάν: 100.000+ επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου στο ελεύθερο λιμάνι

Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου έχουν εγγραφεί στο Λιμάνι Ελεύθερου Εμπορίου Χαϊνάν, με τη ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες να αυξάνεται, σύμφωνα με τα τοπικά τελωνεία.
Με γυναίκα σε μαγαζί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία ΕΣΑ για αντίκτυπο του ηλεκτρονικού εμπορίου στα τοπικά καταστήματα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συναντήθηκε με τον γ.γ. Εμπορίου Ν. Μαραβέγια, θέτοντας τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του έντονου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία στο εμπόριο για τα Χριστούγεννα, πάνω από 4,5 δισ. ο τζίρος

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου για την εορταστική περίοδο, με το ΕΒΕΠ να προβλέπει τζίρο άνω των 4,5 δισ. ευρώ, ενισχυμένο από το δώρο Χριστουγέννων και τη βελτίωση της απασχόλησης.
Κερί σε σκοτάδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη για τον θάνατο του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Μανώλη Κουμαντάκη, τιμώντας τη μακρόχρονη προσφορά του στον εμπορικό κόσμο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καφούνης: Ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στο Ουζμπεκιστάν

Ισχυρές προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν διαπιστώθηκαν σε συνάντηση του Ουζμπέκου Πρέσβη με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Το 2026 αναμένεται ως έτος ευκαιριών για ελληνικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία.
Ηλεκτρονικό εμπόριο Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος: «Δασμοί σε μικροδέματα διασφαλίζουν δίκαιο ανταγωνισμό»

Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 150 ευρώ και η άμεση επιβολή δασμών σε μικροδέματα από τρίτες χώρες διασφαλίζουν δίκαιο ανταγωνισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.