Το γεγονός πως οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεούνται να ελέγχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό που επιβάλλεται να επιδεικνύει ο πελάτης αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο που έχει ορίσει η επιχείρηση.
Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την επίχειρηση επισύρει διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ και να φτάνει τα 20.000 ευρώ και αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος από 7 έως και 60 ημέρες ενώ για τον πελάτη που εισέρχεται σε χώρο εστίασης χωρίς πιστοποιητικό θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημαίνει στο καταναλωτικό κοινό και στις επιχειρήσεις εστίασης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.66436 (Β’ 4919) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν:
- το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
- και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.
Η μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 7 έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής. Επίσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.
Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων εστίασης με τις παραπάνω υποχρεώσεις διενεργούνται έλεγχοι με μεγάλη συχνότητα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, της ΔΙΜΕΑ, της ΕΑΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας.