ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
photovoltaika-parka
Shutterstock

Οι γυναίκες που θα πάρουν φθηνό ρεύμα με ίδρυση ενεργειακής κοινότητας

Φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ στη Χαλκιδική στήνει η Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών ευρείας μετοχικής σύνθεσης, WEnCoop. Με ελάχιστο ποσό συμμετοχής 500 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί 380.000 ευρώ.

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η δημιουργία της πρώτης γυναικείας ενεργειακής κοινότητας, ενός εγχειρήματος που αποτελεί πρωτοπορία, όχι απλώς για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη.

Η Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών ευρείας μετοχικής σύνθεσης, WEnCoop,  πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - Σ.Ε.Γ.Ε. μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να έχει ήδη πάρει τους όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και βρίσκεται ένα στάδιο πριν την οριστική απόφαση επιλογής αναδόχου κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 1 μεγαβάτ σε ιδιόκτητη έκταση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Στόχος του Σ.Ε.Γ.Ε. μέσω της εξειδικευμένης Ομάδας Εργασίας Ενέργειας, ήταν μέσα από αυτή την ενεργειακή κοινότητας τα μέλη του ως πολίτες και ως επιχειρήσεις να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας και διεκδικώντας οφέλη για τις ίδιες και τις επιχειρήσεις τους.

«Ξεκινήσαμε με τα πρώτα 60 μέλη, που ήταν τα αναγκαία για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που έχουμε σε αναμονή 100 -120 υποψήφια μέλη, ενώ καθημερινά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ιδιαίτερα έντονο», εξηγεί μιλώντας στο Business Daily η Αλίκη Κοροβέση, Γενική Διευθύντρια του INZEB με εμπειρία στους τομείς των κοινωνικών και συμπεριφορικών πτυχών της χρήσης ενέργειας και Αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop. Τα μέλη της κοινότητας κατά 51% είναι από την περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, όπως ήταν και η νομική υποχρέωση μιας και εκεί είναι η έδρα, αλλά το υπόλοιπο 49% προέρχεται από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.

Παρά την σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία γυναικών, υπάρχουν και κάποιοι άνδρες που έχουν πάρει μερίδια της κοινότητας. Αν διαβάζοντας το άρθρο αυτό, έχετε ήδη αναρωτηθεί, ποιος ο λόγος ύπαρξης μίας αποκλειστικά γυναικείας ενεργειακής κοινότητας, τα στοιχεία απαντούν και είναι αποκαλυπτικά για την ελάχιστη εκπροσώπηση και συμμετοχή γυναικών σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Electra Energy Cooperative, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα SmartRue του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, βρέθηκε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει ίση εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς το 93% αυτών έχουν λιγότερες από 2 γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιό τους, το 34% έχει μία γυναίκα μέλος στο ΔΣ, ενώ μόλις το 17% έχει δύο. Μόλις το 1% έχει 4 ή 5 γυναίκες στο ΔΣ, ενώ το 42% των Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν έχει καμία γυναίκα μέλος.

Αυτή η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο, τελικά κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της κοινότητας δεν αποτέλεσε τροχοπέδη, αλλά αντίθετα μπορεί και να υπήρξε βοηθητική στο να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες. Όπως εξηγεί η κ. Κοροβέση το όλα τα μέλη της ομάδας που «έτρεξε» τις διαδικασίες έχουν εμπειρία στο επιχειρείν και μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά όποιο ζήτημα βρέθηκε στο δρόμο τους, αλλά επίσης το γεγονός ότι αφορούσε σε μία γυναικεία ενεργειακή κοινότητα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό την ώρα που τα ζητήματα ισότητας και συμπερίληψης βρίσκονται ψηλά στο δημόσιο διάλογο. «Αξιοποιήσαμε το θετικό momentum» σχολιάζει.

Με στόχο να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στην κοινότητα αυτή, το ελάχιστο όριο συμμετοχής έχει οριστεί στα 500 ευρώ, που είναι από τα μικρότερα μερίδια συμμετοχής που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αλλά από τη συγκέντρωση συνολικού κεφαλαίου 380.000 ευρώ, είναι σαφές ότι υπήρξαν και συμμετοχές με περισσότερα μερίδια. «Όλοι έχουν χώρο σε μια ενεργειακή κοινότητα και αυτή είναι εξάλλου και η αρχή της ενεργειακής δημοκρατίας» σημειώνει η κ. Κοροβέση τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το ποσό συμμετοχής, όλες οι συμμετέχουσες έχουν από μία ψήφο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους να συνεργαστούν για να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύσσουν και άλλες σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα. H πρόσβαση σε τοπική, καθαρή και οικονομική ενέργεια και σχετικές υπηρεσίες, είναι πλέον εφικτή. «Η ενεργειακή κοινότητα είναι ουσιαστικά ένας ενεργειακός συνεταιρισμός που είναι ευρείας λαϊκής βάσης και στην περίπτωση μας τα μερίδια είναι πάρα πολύ μικρά, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες και να απολαύσουν τα οφέλη», σημειώνει μιλώντας στο Business Daily, η Αποστολίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος του ΣΕΓΕ.  

Στα επόμενα βήματα της WEnCoop, μόλις υλοποιηθεί η εγκατάσταση είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης του πάρκου αυξάνοντας τη δυναμική του κατά τουλάχιστον άλλο ένα μεγαβάτ αλλά και η επέκταση διανομής της παραγόμενης ενέργειας όχι απλά με επιστροφή στο δίκτυο αλλά και με πώληση για την ανάγκη συγκεκριμένων τομέων όπως η ηλεκτροκίνηση, ενώ θα εξεταστεί, όταν υπάρξει και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και η υπογραφή διμερών συμβολαίων με τουριστικές ίσως επιχειρήσεις της περιοχής.

Οι συμμετέχουσες επωφελούνται μέσω του net metering ή από μερίδιο κερδών ώστε να ισοψηφίζουν το κόστος του ρεύματος. «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να βοηθήσουμε τα μέλη μας σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο υποστήριξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Τα πάγια κόστη μίας επιχείρησης είναι ένα πάγιο ζήτημα που πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ιδίως σε περίοδο κρίσης. Ένα από αυτά είναι και το ρεύμα που είναι ένα σημαντικό κόστος. Έτσι μας ήρθε και αυτή η ιδέα για να βοηθήσουμε τα μέλη μας να έχουν φθηνή ρευματοδότηση στις επιχειρήσεις τους και στα σπίτια τους», σημειώνει η κ. Τσαλταμπάση.

Για την υλοποίηση της κοινότητας ο ΣΕΓΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Κοιν. Σ.Επ ΗΛΕΚΤΡΑ Energy, επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCOOP). Η ΗΛΕΚΤΡΑ Energy είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που εργάζεται για ένα βιώσιμο και συμμετοχικό ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη και παρέχει στον ΣΕΓΕ ως δωρεά τις μελέτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιές περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ, ανησυχία στους παραγωγούς

Για την αποφυγή μπλακάουτ κόβεται παραγωγή ακόμη και από μονάδες που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019. Ήδη μεγάλες εταιρείες πλησιάζουν το ετήσιο όριο μείωσης 5% πριν κλείσει το εξάμηνο. Πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις «εντολές» από την Κομισιόν για τον τομέα της ενέργειας

Εκτός από την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, η Επιτροπή συνιστά γρηγορότερη μείωση της συμμετοχής ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα με αύξηση των ΑΠΕ και εστίαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κίνδυνος για μπλακάουτ και ο αγώνας για... ψαλίδισμα των Ανανεώσιμων

Οι Διαχειριστές αναγκάζονται να «κόβουν» παραγωγή από ΑΠΕ για να λειτουργούν θερμικές μονάδες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος μπλακάουτ, επειδή στη χώρα έχει αυξηθεί θεαματικά η ισχύς τους, αλλά με ελάχιστες επενδύσεις στην αποθήκευση.
fotovoltaika stegis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύοντας στα φωτοβολταϊκά στη στέγη: πόσο κοστίζουν, τι κερδίζουμε

Πόσα πρέπει να δαπανήσει ένα νοικοκυριό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης με μπαταρία, πόσες επιδοτήσεις λαμβάνει από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ. Η εξοικονόμηση από το ρεύμα και πώς επιτυγχάνεται απόσβεση σε 5 -6 χρόνια.