ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αριθμομηχανή και στυλό

Μεταφορά εμπορευμάτων 16,5 δισ. κάλυψαν οι ασφαλιστικές το 2020

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες, στο 68,51% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων, όπως αναφέρει η έρευνα.

Στα 16,5 δισ. ευρώ έφτασε το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων για μεταφερόμενα εμπορεύματα το 2020 και αφορά σε 66.376 συμβόλαια, μέρος των οποίων παρέμεινε σε ισχύ και εντός του 2021.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, για το 2020, με στοιχεία 19 ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 83,5% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των ασφαλίσεων μεταφερόμενων εμπορευμάτων, εκ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2020 δηλώθηκαν 1.039 ζημιές εντός του 2020. Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 1,05 εκατ. ευρώ εντός του 2020, ενώ σχηματίστηκε στις 31/12/2020 απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 1,6 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες ζημίες και το απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου 2020). Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

Τα συμβόλαια, αποκλειστικά εντός Ελλάδος, ήταν 6.848 (10,3%), τα συμβόλαια με την Ελλάδα ως τόπο αναχώρησης / προορισμού, ήταν 58.076 (87,5%) και τα συμβόλαια με αναχώρηση / προορισμό εκτός Ελλάδος ήταν 1.452 (2,2%).

Σύμφωνα με την έρευνα, κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες (68.51% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από την συνεργασία με τους μεσίτες ασφαλίσεων (16,93% αντίστοιχα).

Έρευνα της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 3,3% αύξηση στα έσοδα ασφαλιστικών εταιριών το α' εξάμηνο 2026

Τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιριών στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2026 ανήλθαν στα 3,86 τρισ. γιουάν, με ετήσια αύξηση 3,3%. Ισχυρή ανάπτυξη είχε ο κλάδος ζωής (3,6%) και περιουσίας (2,1%), σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Κίνας.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση σχεδόν 5% στην τιμή πετρελαίου μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση μετά το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, λόγω της ανακοίνωσης Τραμπ για νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Το Brent έπεσε στα 83,81 δολάρια και το WTI στα 80,72 δολάρια ανά βαρέλι.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαίο με φορτηγό στη Χαλίσκο του Μεξικού

Δέκα άτομα, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Χαλίσκο του Μεξικού, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε οχήματα και διασώστες που είχαν σταματήσει λόγω προηγούμενης σύγκρουσης, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας.