ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Στα 63,39 εκατ. το πλεόνασμα για χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών

Όπως αναφέρει ο Διαχειριτής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος εκτιμά ότι για το σύνολο του 2021θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.454 MW.

Πλεόνασμα ύψους 63,39 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει το 2021 ο λογαριασμός χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Ωστόσο η εκτίμηση για το πλεόνασμα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οπότε ξεπερνούσε τα 337 εκατ. ευρώ.

«Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά τη μείωση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του Market Stability Reserve από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μείωσε τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκατομμύρια περιορίσθηκαν στα 19 εκατ. Παρά τη μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα, η οποία όμως είναι σαφώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου Δελτίου. Το ισοζύγιο είναι θετικό αλλά δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Βέβαια», προσθέτει, «η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, εξισορροπεί τη θετική επίδραση της αγοράς και την ανοδική πορεία των ρύπων».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΑΠΕΕΠ, οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικης αγοράς. «Έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξευθήκαν. Επιβεβαίωση του κομβικού και σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΑΠΕ, οι οποίες όταν συνδυαστούν με αποθήκευση θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών», σημειώνει ο κ. Γιαρέντης.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, τον Μάιο 2021 συνδέθηκαν 96,41 νέα MW ΑΠΕ, ενώ το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.454 MW (640 MW Αιολικά, 787 MW Φωτοβολταϊκά, 10 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 15 MW Βιομάζα και 2 MW συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρηνική ενέργεια: «Φουντώνει» η συζήτηση, από «ταμπού» σε μέρος της λύσης

«Ανοίγει» όλο και περισσότερο η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα. Από θέμα «ταμπού» μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο ως λύση για την ευστάθεια του συστήματος.
Μανώλης Καραπιδάκης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καραπιδάκης (ΕΣΣΑΗΕ): Δομικό πρόβλημα οι περικοπές χωρίς επιτάχυνση αποθήκευσης

Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, μιλά στο BD για την είσοδο των πρώτων μπαταριών στο σύστημα, τις προκλήσεις από τις περικοπές στις ΑΠΕ και το μοντέλο εσόδων που μπορεί να στηρίξει βιώσιμα την αγορά.
Άνδρας σε γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τσάφος: Η πυρηνική ενέργεια η λύση στην μεταβλητότητα των ΑΠΕ

Η πυρηνική ενέργεια ως λύση για τη μεταβλητότητα των ΑΠΕ, όπως σημείωσε ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος. Το φυσικό αέριο ανεβάζει τις τιμές και γιατί δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για τη χονδρική.