ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering, απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το όριο ισχύος αυξάνεται στα 3 MW από 1 MW. Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) κάθε καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας. Τι θα γίνει με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών.

Τον τριπλασιασμό εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού – του net metering δηλαδή – προωθεί νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του ορίου ισχύος όπως προβλεπόταν και στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 30 Αυγούστου, προωθείται η αύξηση του ορίου ισχύος για την εγκατάσταση στο διασυνδεδεμένο δίκτυο σταθμών ενεργειακού σε 3 ΜW από 1 MW που ισχύει έως και σήμερα. Επίσης, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ένταξης στον ενεργειακό συμψηφισμό, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή στον οικείο προμηθευτή.

Στην απόφαση αυτή προβλέπεται και η αύξηση των ανώτατων ορίων ισχύος για σταθμούς που εγκαθίστανται από Ενεργειακές Κοινότητες. Έτσι, στη Ρόδο το όριο αυτό αυξάνεται στα 1.000 kW από 500 kW και στα 500 kW από 300 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος. Επίσης, στην Κρήτη που πλέον έχει ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου τα ανώτατα όρια ισχύος αυξάνονται στα 3 MW.

Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να φθάνει μέχρι και το 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των καταναλώσεων. Ειδικά για σταθμούς παραγωγής μικρών ανεμογεννητριών ή σταθμούς παραγωγής 2 τεχνολογιών που περιλαμβάνουν μικρές ανεμογεννήτριες, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μικρών ανεμογεννητριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 60 kW.

Ακόμη, πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης με τον όρο της μη έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο, ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα έχουν κορεστεί πλήρως.   

Απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Επιπρόσθετα το ΥΠΕΝ προωθεί την απλοποίηση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού έως 50 kW και σταθμών άλλων ΑΠΕ έως 20 kW. Από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών για τη σύνδεση των σταθμών από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα περιθώριο δύο εβδομάδων για να  τους ενημερώση για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Ειδική πρόβλεψη γίνεται για τους σταθμούς μέχρι 10,8kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, για τους οποίους αρκούν οι ενέργειες του ενδιαφερόμενου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ για να υπάρξει δυνατότητα σύνδεσης.

Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει συγκεκριμένες προθεσμίες για την κατασκευή των έργων σύνδεσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής,  εντός τεσσάρων μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, εντός οκτώ μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ και τέλος, εντός 18 μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εφαρμογή net metering από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ενεργειακές Κοινότητες, Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και για Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται η κατάτμηση μεγάλης έκτασης και η χωροθέτηση πολλών σταθμών σε ένα αγροτεμάχιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτοβολταϊκό πάνελ στέγη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για φωτοβολταϊκά μπαλκονιού στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για απλούστευση της εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, προωθώντας την αυτοπαραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία μέσω ψηφιακής γνωστοποίησης.
Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Ειδικός χωροταξικός ΑΠΕ στη Βουλή έως μέσα Μαΐου

Έως τις 15 Μαΐου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για ΑΠΕ, διαβεβαίωσε ο Στ. Παπασταύρου, απορρίπτοντας ανησυχίες για αποχαρακτηρισμό περιοχών Natura και επισημαίνοντας την ανάγκη ορθολογικών κανόνων.
άτομα της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών τον ρόλο της Ελλάδας στον Κάθετο Διάδρομο, τις νέες ενεργειακές συμφωνίες και την ασφάλεια εφοδιασμού.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 30 Ιουνίου για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

Παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2026 όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ», με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει χρόνο για την ολοκλήρωση των έργων και ένταξη περισσότερων δικαιούχων.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταύρος Παπασταύρου στη Σύνοδο Τριών Θαλασσών στην Κροατία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου επισκέπτεται το Ντουμπρόβνικ για τη Σύνοδο Τριών Θαλασσών, όπου θα μιλήσει σε πάνελ και θα μετάσχει σε συζητήσεις με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κροατία, μαζί με τον ΠτΔ Κ. Τασούλα.
Επίσημος σε ομιλία φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αύξηση κεφαλαίου του Δημοσίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά με την ΕΕ την ένταξη της συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών.