Συνεχίζει να ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης, υποδεικνύοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει ακόμα «αγγίξει» την οικονομία της περιοχής, σύμφωνα με την Capital Economics.
Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθούν νέα οικονομικά στοιχεία, όπου ενδεχομένως να φανεί ότι αποδυναμώνεται η ανάκαμψη, τόσο στον τομέα της μεταποίησης, όσο και στο οικονομικό περιβάλλον της Γερμανίας.
Σε έκθεση της, η Capital Economics επισημαίνει ότι στην Ισπανία τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις δαπάνες των καταναλωτών (μέχρι τα μέσα Ιουλίου) δείχνουν απότομη αύξηση από ξένους επισκέπτες καθώς ξεκίνησε η περίοδος των διακοπών, ενώ ο μηνιαίος δείκτης δραστηριότητας της γαλλικής κεντρικής τράπεζας παρουσίασε μικρή αύξηση τον Ιούλιο στην περιοχή του 1,0% έως 1,5%, δηλαδή σε επίπεδα που θεωρούνται «φυσιολογικά».
Στην Ελλάδα, ο τουρισμός έδειξε να «αντέχει» τις δύσκολες συνθήκες.
Σε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας φαίνεται πως φτάνει αυτόν τον Αύγουστο ο ελληνικός τουρισμός, καθώς για πρώτη φορά σε αυτή την περίοδο ακραίων δυσκολιών οι αεροπορικές αφίξεις θα ξεπεράσουν το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού.
Τα στοιχεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου δείχνουν γενικά περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας στην Ευρώπη, τονίζει η Capital Economics.
Τα ταξίδια αναψυχής κυμαίνονται, επίσης, σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Delta έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα, προσθέτει η ίδια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ βελτιώνονται, όμως προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Η επιτροπή αναβάθμισε τον περασμένο μήνα τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% φέτος και 4,5% για το 2022.
«Η οικονομία της ΕΕ πρόκειται να δει την ταχύτερη ανάπτυξή της εδώ και δεκαετίες φέτος, που τροφοδοτείται από την ισχυρή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και από ταχύτερο από το αναμενόμενο άνοιγμα των τομέων υπηρεσιών από την άνοιξη», δήλωσε ο Paolo Gentiloni, επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία.
Ωστόσο, προσθέτει: «Βασικά, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για εμβολιασμό, βασιζόμενοι στην εντυπωσιακή πρόοδο που έγινε τους τελευταίους μήνες: η εξάπλωση της μετάλλαξης Delta είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι δεν έχουμε βγει ακόμη από τη σκιά της πανδημίας».
Αλλάζει το σκηνικό
Τις επόμενες μέρες, ωστόσο, μπορεί να δούμε τις αλλαγές που πολλοί φοβούνται στην Ευρώπη.
Σήμερα δημοσιεύεται ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη και είναι πιθανό να μειωθεί τον Αύγουστο, αν και εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Ο σύνθετος PMI της ζώνης του ευρώ έφτασε τους 60,2 τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006 αλλά αναμένεται να μειωθεί τον Αύγουστο στο 59, παρουσιάζοντας την πρώτη πτώση σε 10 μήνες.
«Τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς (πρώτων υλών) , μαζί με την άνοδο της μετάλλαξης Delta, μπορεί επίσης να έχουν μειώσει τη δραστηριότητα», τονίζει η Capital Economics.
Ακόμα, την Τετάρτη αναμένεται μείωση του δείκτη επιχειρηματικού δείκτη Ifo (BCI) της Γερμανίας για τον Αύγουστο.
«Ο δείκτης Ifo BCI υποχώρησε από 101,7 τον Ιούνιο σε 100,8 τον Ιούλιο, καθώς η πτώση των επιχειρηματικών προσδοκιών υπερέβη τη μικρή αύξηση του δείκτη των τρεχουσών συνθηκών. Οι δείκτες για όλους τους κύριους τομείς μειώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών,» καταλήγει η Capital Economics.
Στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αυτή την εβδομάδα είναι τα εξής:
- Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών Ιούλιος (25/8)
- Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο Β ΄ τρίμηνο (27/8)
- Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία Ιούλιος 2021 (27/8)