ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εργάτης κατασκευών εργοτάξιο
Φώτο: Shutterstock

Παρέλαση... συμβούλων στα μεγάλα έργα με αμοιβές 140 εκατ. ευρώ

Στα τελικά στάδια οι δύο διαγωνισμοί του υπουργείου Υποδομών με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ προκηρύσσεται και ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ.

Εντός των ημερών προκηρύσσεται ο μεγάλος διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον τρίτο από τους διαγωνισμούς τεχνικών συμβούλων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και είναι συνολικού ύψους κοντά στα 140 εκατ. ευρώ. 

Στόχος της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ είναι να επιλέξει σύμβουλο ο οποίος θα αναλάβει να συμμαζέψει πλήθος εργολαβιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο που έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια, χωρίς να τελειώνουν ποτέ! Τα έργα για τα οποία ο σύμβουλος καλείται να παράσχει υπηρεσίες επιμερίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

α) Έργα εν εξελίξει. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί κατά ένα ποσοστό και βρίσκονται εν γένει σε εξέλιξη, είτε έχουν ολοκληρωθεί ως κύρια έργα και εκκρεμούν τυχόν εγκεκριμένες (αλλά και υπό έγκριση) συμπληρωματικές συμβάσεις.

β) Νέα έργα προς δημοπράτηση ενταγμένα ή υπό ένταξη για χρηματοδότηση. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα ενταγμένα για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ ή προς ένταξη από διάφορους φορείς χρηματοδότησης.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι οι άλλοι δύο διαγωνισμοί για τεχνικούς συμβούλους καθώς έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές. Στον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών μέσω του οποίου θα υπογραφούν συμβάσεις – πλαίσιο με τρεις τεχνικούς συμβούλους που θα συνδράμουν στο σχεδιασμό και παρακολούθηση της υλοποίησης έργων, ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν πέντε προσφορές. 

Πρόκειται για την κοινοπραξία AECOM – OMEK – ΔΡΟΜΟΣ, την κοινοπραξία ΗΙLL International – NAMA – CONCEPT – ΛΔΚ – ΤΡΕΚ – ΣΑΜΑΡΑΣ, την PLANET (με δάνεια εμπειρία από ΙLF AUSTRIA – DENCO – ΣΟΦΙΟΣ – ΚΙΩΝ – ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΟΜΕΤΕ – ΓΕΩΣΥΣΤΑ – ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ – ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ), την κοινοπραξία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΕΝVIROPLAN (με δάνεια εμπειρία από EUROPEAN PROFILES) και την Salfo (με δάνεια εμπειρία από Ζ&Α και SYSTEMA). 

Ο διαγωνισμός του υπουργείου πέρασε από το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης όπου την υψηλότερη βαθμολογία πήρε η Salfo, με δεύτερη την Planet και τρίτη την κοινοπραξία υπό την Hill International. Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών επικράτησαν οι τρεις συγκεκριμένοι διεκδικητές με τους οποίους και θα υπογραφούν συμφωνίες πλαίσιο. Η οικονομική προσφορά είχε πάντως βαρύτητα μόνο 15% στην επιλογή των τριών τεχνικών συμβούλων με τους οποίους θα συνεργαστεί το υπουργείο Υποδομών.

Εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξουν οι τεχνικές προσφορές των τεσσάρων διεκδικητών της σύμβασης, ύψους 44 εκατ. ευρώ, για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στην Αττικό Μετρό για τη γραμμή 4 του μετρό Αθήνας. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν η κοινοπραξία Salfo - ΕGIS RAILWAY, η κοινοπραξία ΑECOM LIMITED - ARTELIA SAS, η κοινοπραξία Hill International - NAMA Σύμβουλοι Μηχανικοί – Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί και η κοινοπραξία INDRA SISTEMAS S.E.- SENER INGENIERA SISTEMAS S.E.- ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθμός μετρό Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωρα εγκαινίων για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά

Επειτα από 13 χρόνια περιπετειών, η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά φτάνει στη μεγάλη μέρα των εγκαινίων. Η συνολική επένδυση για το μετρό Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Εργασίες Μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυψέλη: Τα πρώτα στοιχεία καθιζήσεων 14 κτιρίων στον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία για τις ζημιές που προκάλεσαν οι εργασίες του Μετρό σε 14 κτίρια στην Κυψέλη, ενώ η διέλευση του μετροπόντικα έχει διακοπεί λόγω καθιζήσεων από τον Μάιο.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: 4,8% άνοδος στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Ιούλιο 2026

Αύξηση 4,8% στις τιμές οικοδομικών υλικών καταγράφηκε τον Ιούλιο, με ανατιμήσεις σε διάφορες κατηγορίες όπως πετρέλαιο κίνησης, τούβλα, χαλκός, σκυρόδεμα και αλουμίνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η INTERKAT με έκπτωση 24,20% προσωρινή ανάδοχος για το Φράγμα Αλμωπαίου

Το έργο προϋπολογισμού σχεδόν 72 εκατ. ευρώ θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας των Γιαννιτσών με 41,12 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως. Η περιπέτεια των αρδευτικών δικτύων και το ναυάγιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία το mega-ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού

Στα 451 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ έκλεισε το κόστος της σύμβασης μέσα από την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με το Big 4 των κατασκευών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει κατασκευή και λειτουργία για 30 χρόνια.
Δόμηση κτιρίου εργοταξίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 10,6% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο, λέει ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 10,6% σημειώθηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο, με 2.401 νέες άδειες. Την περίοδο Μαΐου 2025-Απριλίου 2026 καταγράφονται αυξήσεις 11,6% στις άδειες, 15,5% στην επιφάνεια και 21,7% στον όγκο.