ΓΔ: 2015.56 -1.94% Τζίρος: 99.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:38
Φώτο: EBRD

Δείκτης Εταιρικής Ψηφιοποίησης ΕΤΕπ: Η Ελλάδα στη «μεσαία» κατηγορία

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στους τομείς των κατασκευών, των υπηρεσιών και των υποδομών, αλλά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στον κατασκευαστικό τομέα.

Έως το 2020, το 37% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν είχαν ακόμη υιοθετήσει καμία προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, σε σύγκριση με το 27% των εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αργή προσαρμογή στις ψηφιακές τεχνολογίες απειλεί να ανακόψει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα, καθώς οι ψηφιακές εταιρείες έχουν την τάση να παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα από τις μη ψηφιακές. Επενδύουν περισσότερο, είναι πιο καινοτόμες, εφαρμόζουν καλύτερες πρακτικές διοίκησης, επεκτείνονται γρηγορότερα και δημιουργούν θέσεις εργασίας που παρέχουν υψηλότερες αποδοχές.

Αυτά είναι τα κυριότερα ευρήματα της πιο πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τίτλο «Ψηφιοποίηση στην Ευρώπη 2020-2021: Στοιχεία από την Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ». Η νέα έκθεση περιλαμβάνει τον Δείκτη Εταιρικής Ψηφιοποίησης της ΕΤΕπ, ο οποίος κατατάσσει τις χώρες της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τις προσπάθειες ψηφιακής προσαρμογής τους. «Η πανδημία μας έδειξε τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ανησυχούμε για την αργή ταχύτητα ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων της ΕΕ. Το χάσμα με τις ΗΠΑ δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας. Ένας αδύναμος ευρωπαϊκός ψηφιακός κλάδος σημαίνει επίσης ότι δεν θα έχουμε την κυριότητα των δεδομένων μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix.

Η έκθεση εξετάζει τις επενδύσεις και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από επιχειρήσεις στην ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τον Δείκτη Εταιρικής Ψηφιοποίησης της ΕΤΕπ ο οποίος επιτρέπει την κατάταξη και τη σύγκριση της ψηφιακής προσαρμογής ανά χώρα. Για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, η έκθεση παρέχει στοιχεία σχετικά με: 

  • Τις επιδόσεις της χώρας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις ανά κλάδο
  • Την υιοθέτηση διαφόρων ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις 
  • Την ψηφιακή προσαρμογή των επιχειρήσεων με βάση το μέγεθός τους
  • Τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι ο COVID-19 θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης της ψηφιοποίησης

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη «μεσαία» ομάδα χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Εταιρικής Ψηφιοποίησης της ΕΤΕπ. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στους τομείς των κατασκευών, των υπηρεσιών και των υποδομών, αλλά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στον κατασκευαστικό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαβούλευση έως 15/12 η δράση «Παράγουμε Εδώ» του ΕΣΠΑ 2021-2027

Προδημοσιεύτηκε η δράση «Παράγουμε Εδώ» με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027, για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, εξαγωγών και ανταγωνιστικότητας ΜμΕ, σε τομείς με ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές και εθνικές πρωτοβουλίες στήριξης startups με χρηματοδοτικά εργαλεία

Η ΕΕ και η Ελλάδα ενισχύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις και εγγυήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια και την ανάπτυξη καινοτόμων startups.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι ελληνικές startups είναι το μέλλον του αμυντικού οικοσυστήματος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε τη σημασία των startups στην ανάπτυξη του αμυντικού τομέα, επισημαίνοντας τη συμβολή τους σε καινοτόμες λύσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Φωκίων Καραβίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας (Eurobank): Προτεραιότητα η αξιοποίηση κονδυλίων Ταμείου Ανάκαμψης

Η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί βασική πρόκληση για το 2024, δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, σημειώνοντας ότι μόνο το 56% έχει εκταμιευθεί στην Ευρώπη και ότι στην Ελλάδα η απορρόφηση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.