ΓΔ: 2305.74 0.26% Τζίρος: 327.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
staikouras, oikonomikon, proypologismos
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προς έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από το σημερινό Eurogroup

Παράλληλα στη σημερινή συνεδρίαση, με διευρυμένη σύνθεση του Eurogroup, οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ θα ανταλλάξουν, μεταξύ άλλων, απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin.

Στο Ecofin αναμένεται να εγκριθούν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Εκ του λόγου αυτού, θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης, εστιάζοντας στο επόμενο έτος. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα Προγράμματα Σταθερότητας του 2021. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει την προετοιμασία των προσχεδίων προϋπολογισμού και των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2022. Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ως σύνολο.

Επίσης σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν, μεταξύ άλλων, απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορoνοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Σήμερα το βράδυ, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στο καθιερωμένο δείπνο εργασίας των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τέλος, αύριο Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη - με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη - μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ προτεραιότητα για την ΕΕ, λέει ο Λεσκίρ

Ο Ρολάν Λεσκίρ, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ για εμπορική συμφωνία συνεχίζονται, τονίζοντας την ανάγκη αμοιβαίου οφέλους, ενώ η Ευρώπη ενισχύει και τις αμυντικές της επενδύσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN. Θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον Paolo Gentiloni και τον Carlos Cuerpo.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση ανάπτυξης και καινοτομίας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνάντησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και συζήτησαν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας του Eurogroup από την Ελλάδα.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο, επιστροφή στους πολίτες

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εκτίμησε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο, προσφέροντας δημοσιονομικό χώρο για ενίσχυση των πολιτών. Αναφέρθηκε και στους παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση στα Στενά του Ορμούζ.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πιερρακάκη - Birol στο Παρίσι για ενέργεια και Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον διευθυντή της IEA Fatih Birol, συζητώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας, ενόψει της συντονισμένης αποδέσμευσης πετρελαίου από την IEA.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Άμεση παρέμβαση αν χρειαστούν νέα μέτρα για την κρίση

Ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, ανέφερε ότι η φύση της παρέμβασης για την κρίση στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της και την εξέλιξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.