ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Tagaras, Ypourgeio Perivallontos kai Energeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Αναθεωρείται το πολεοδομικό σχέδιο της δημοτικής ενότητας Μεγαρέων

Στην περιοχή της Πάχης βελτιώνονται οι λιμενικές υποδομές με στόχο τη δημιουργία τουριστικού λιμένα και την ανάπτυξη τουριστικού ή/και αλιευτικού καταφυγίου.

Αναθεωρείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της δημοτικής ενότητας Μεγαρέων του Δήμου Μεγαρέων, ύστερα από απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά. Μεταξύ άλλων, καθορίζονται ως περιοχές Προστασίας και αποκατάστασης τοπίου οι παραλιακές ζώνες προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία του παράκτιου χώρου, ενώ προτείνεται η δημιουργία σταθμού αυτοκινήτων στην είσοδο της πόλης των Μεγάρων, εκτός των ορίων του εγκεκριμένου σχεδίου, καθώς και η διατήρηση και αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Πάχης για χρήση από την Αεροπορία Στρατού και τη Γενική Αεροπορία

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση, με το ΓΠΣ Μεγαρέων:

  • Διασφαλίζεται η προστασία των ευαίσθητων φυσικών περιοχών απολύτου προστασίας και ιδιαίτερου πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως οι κορυφές των ορεινών όγκων στον Κιθαιρώνα, στο όρος Πατέρα και στα Γεράνεια Όρη, όπου αφενός δεν θίγεται ούτε τροποποιείται ο χαρακτήρας τους και ισχύει ειδικό καθεστώς προστασίας και δόμησης.
  • Καθορίζονται ως περιοχές Προστασίας και αποκατάστασης τοπίου οι παραλιακές ζώνες προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία του παράκτιου χώρου με την εφαρμογή χρήσεων αναψυχής, υπαίθριου αθλητισμού, υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.
  • Αναθεωρείται η οργάνωση των 10 υφιστάμενων Πολεοδομικών Ενοτήτων σε 18, δηλαδή, δημιουργούνται 8 νέες Πολεοδομικές Ενότητες, ενώ ορισμένες εκ των 10 επεκτείνονται.
  • Εντάσσονται στις προς πολεοδόμηση περιοχές η Πάχη, το Ήρεμο Κύμα, το Νέο Μελί, η Βλυχάδα, το Αλεποχώρι, το Μάζι και η Κινέτα βόρεια και νότια του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ.
  • Προσδιορίζεται με σαφήνεια το πολεοδομικό καθεστώς των περιοχών με ειδικές χρήσεις κοινωνικών εξυπηρετήσεων (για κτίρια εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας κλπ.) και παραγωγικών δραστηριοτήτων (για ανάπτυξη δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, χονδρεμπορίου και τεχνολογικών πάρκων).
  • Ρυθμίζεται η κυκλοφοριακή οργάνωση του Δήμου και των χρήσεων γης κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων (Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου, συνδετήρια συνδετήρια διανομαρχιακή οδός Μεγάρων – Αλεποχωρίου – Σχίνου – Περαχώρας – Λουτρακίου).
  • Προτείνεται η δημιουργία σταθμού αυτοκινήτων στην είσοδο της πόλης των Μεγάρων, εκτός των ορίων του εγκεκριμένου σχεδίου, καθώς και η διατήρηση και αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Πάχης για χρήση από την Αεροπορία Στρατού και τη Γενική Αεροπορία (για έκτακτες πτήσεις charters επικουρικά προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών).
  • Καθορίζεται η περιοχή της Γεωργικής Γης με σκοπό την προστασία γης γεωργίας και κτηνοτροφίας στον Δήμο.
  • Στην περιοχή της Πάχης βελτιώνονται οι λιμενικές υποδομές με στόχο τη δημιουργία τουριστικού λιμένα και την ανάπτυξη τουριστικού ή/και αλιευτικού καταφυγίου.
  • Στην περιοχή του Αλεποχωρίου καθώς και της Κινέτας προτείνεται να αναζητηθεί χώρος για την ανάπτυξη τουριστικού ή/και αλιευτικού καταφυγίου με μόνιμες ή πλωτές εγκαταστάσεις.
  • Καθορίζονται ως περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης με χρήση κατοικίας, οι περιοχές στη θέση Στίκας, Πανόραμα και στο τρίγωνο μεταξύ της Παλαιάς Εθνικής Οδού και σε όριο με την ΠΕΠ1γ και βορειοανατολικά της πόλης των Μεγάρων και σε επαφή με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης. Οι περιοχές αυτές θα είναι δυνατό να πολεοδομηθούν στο μέλλον, μετά από έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να καλυφθούν πιθανές οικιστικές ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Η αναθεώρηση του ΓΠΣ Μεγαρέων αφορά σε μια διαδικασία, της οποίας η έναρξη χρονολογείται το 2001. Μετά από 20 χρόνια, ο Δήμος Μεγαρέων αποκτά το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξής του, τον απαραίτητο σχεδιασμό επί εδάφους. Διότι χωρίς να μπει τάξη στον χώρο με σαφείς κανόνες, καμιά περιοχή δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον της για να εξελιχθεί. Αυτό κάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για όλη τη χώρα με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σχεδιάζουμε την προοπτική σε όλη την Επικράτεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ο Ταγαράς ξεχωρίζει για ήθος, αξιοπρέπεια και πολιτισμό

Με συγκίνηση αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για το ήθος και την προσφορά του στην Κορινθία και στη χωροταξία. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αλλά θα μείνει ζωντανός στη μνήμη φίλων και συναδέλφων.
Στέφανος Γκίκας Κέρκυρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας: Νέα έργα 180 εκατ. ευρώ για τα λιμάνια των νησιών

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας παρουσίασε τη στρατηγική για αναβάθμιση λιμένων, ενίσχυση νησιωτικότητας και γαλάζιας οικονομίας, με αύξηση επιδοτήσεων και νέο διαγωνισμό άγονων γραμμών για σταθερότερη σύνδεση νησιών.
Υπογραφή συμφωνίας σε γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Chevron μπαίνει στο Block 10 – Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στην ενέργεια

Η Chevron και η HELLENiQ ENERGY υπέβαλαν επίσημο αίτημα για κοινή εκμετάλλευση του Block 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με τη Chevron να αναλαμβάνει το 70% και τη διαχείριση. Το ΥΠΕΝ εξετάζει παράταση της ερευνητικής φάσης κατά 18 μήνες.
Φωτοβολταϊκό πάνελ ηλιακής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Επιμελητηρίου Σερρών για τα έσοδα μικρομεσαίων στα φωτοβολταϊκά

Το Επιμελητήριο Σερρών με επιστολή προς το ΥΠΕΝ μεταφέρει τα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων επενδυτών φωτοβολταϊκών λόγω της σημαντικής μείωσης εσόδων και ζητά μέτρα στήριξης υπέρ επενδυτών και καταναλωτών.