ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Η βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό της προφίλ παραμένει σταθερά το χρέος, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ, ήτοι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών, καθώς η έκθεση για την ελληνική οικονομία αναμένονταν την προηγούμενη Παρασκευή 21 Μαΐου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's φρόντισε να αποκαλύψει σήμερα τα ξημερώματα τις απόψεις του για την ελληνική οικονομία. 

Στην έκθεση τονίζεται ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας δέχεται στήριξη από τα υψηλά επίπεδα πλούτου καθώς και από την πραγματοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, με το βασικό «αγκάθι» για την πιστοληπτική αξιολόγηση να αποτελεί το μεγάλο χρέος της χώρας. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντικατοπτρίζει τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας και την εξίσου μέτρια οικονομική διαφοροποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, διαθέτει απόθεμα μετρητών και μια ισχυρή δυνατότητα διαχείρισης του χρέους της.

«Η βαθμολογία της Ελλάδας αναβαθμιστεί εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «δείξει» απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο κ. Steffen Dyck, κορυφαίο στέλεχος του οίκου και ο συντάκτης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

«Στον αντίποδα θα υπάρξει υποβάθμιση εάν η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων «παγώσει» ή ακόμη και αντιστραφεί, κάτι που θα θέσει τη χώρα σε κίνδυνο να μην είναι ικανή να καλύψει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της στη ζώνη του ευρώ», προσθέτει ο αναλυτής του οίκου. 

Αναφορικά με την τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνει ότι ανέκοψε την ανοδική πορεία της οικονομίας, αλλά το γεγονός ότι στη χώρα μας θα εισρεύσουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια (σ.σ.: μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. 

Η βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό της προφίλ παραμένει σταθερά το χρέος, το οποίο το 2020 διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ, ήτοι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε το outlook η Moody's, «βλέπει» πολύ ισχυρή ανάπτυξη

Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διατηρεί την αξιολόγηση ο οίκος, αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές επειδή προβλέπει εκτίναξη του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από 2% σε 4% έως 6% τα επόμενα χρόνια.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή βαθμολογία στην Ελλάδα από τους οίκους Moody's και DBRS

Αναγνωρίζονται από τους δύο οίκους τα βήματα που έχουν γίνει στη δημοσιονομική πολιτική και στον τραπεζικό τομέα, αλλά υπογραμμίζονται οι σοβαροί κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον. Αναμένεται απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει η επιτήρηση στις 20 Αυγούστου, έρχεται νέα δόση για το χρέος

Η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα εφάρμοσε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Εισηγείται να παραταθεί και τον επόμενο χρόνο η αναστολή των κανόνων για έλλειμμα και χρέος.