ΓΔ: 1398.35 0.05% Τζίρος: 59.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:30 DATA
Φωτό: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης. ΑΠΕ

Αδ. Γεωργιάδης: Στα 100 εκατ. ευρώ το επενδυτικό clawback το 2020

Με τη λήξη της πανδημίας, οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σ' έναν έλεγχο του claw back και πρέπει να βρεθεί λύση για το ζήτημα υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης.

Στην δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος για να έρθουν οι φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στοχεύει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που υπογραμμίζει πως πρέπει να υπάρχει συνέχεια στις αποφάσεις ώστε να ανοίξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

«Με την πολιτική που έχουμε ήδη ασκήσει, έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για να έρθουν οι φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σήμερα, στην ενότητα «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε ο υπουργός, δίνει έμφαση στο να υπάρχει συνέχεια με την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων, «δηλαδή να έχουμε κάποιες πολιτικές που θα είχαν το consensus, τη συναίνεση περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά και να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, με υψηλές αμοιβές».

Έτσι, λοιπόν, συνέχισε ο ίδιος, στα δρώμενα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε συσταθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ομάδα εργασίας που επεξεργαζόταν την περίπτωση θεσμοθέτησης ενός επενδυτικού claw back.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Δεν έχω κανένα λόγο να κρύβω τι έκαναν οι προηγούμενοι. Μου αρέσει μάλιστα να δείχνω ότι μπορούμε να έχουμε συνέχεια στο κράτος, και ότι παρά την οξεία αντιπαράθεση που μπορεί να έχουμε καμιά φορά και τη διαπάλη των ιδεών, δεν παύουμε να είμαστε όλοι συμπατριώτες και να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό. Προφανώς το βλέπουμε πολλές φορές διαφορετικά, αλλά δεν είμαστε ούτε εχθροί, ούτε άνθρωποι που πρέπει να αποκλείουμε ο ένας τον άλλον. Πήρα λοιπόν αυτήν την ιδέα με τους δικούς μου συνεργάτες και συνεργαστήκαμε με τον ΣΦΕΕ. Το ξέρουν όλοι οι παριστάμενοι εδώ. Νομοθετήσαμε με το υπουργείο Υγείας σχεδόν αμέσως το επενδυτικό claw-back...εκδώσαμε την κοινή υπουργική απόφαση για να ξεκινήσει το επενδυτικό claw-back μέσα στο 2019 όταν και δώσαμε 50 εκατομμύρια. Το 2020 προχωρήσαμε σε νέα υπουργική απόφαση και επενδύσαμε 100 εκατομμύρια. Και μπορώ να σας πω ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία μεταξύ μας, αν όλα πάνε καλά και με το Ταμείο Ανάκαμψης» όπως εξήγησε ο ίδιος, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε: «Προσέξτε, δεν είναι φοροαπαλλαγή το επενδυτικό claw-back, γι' αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το claw-back είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥ. 'Αρα, σου αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που σου βάζουμε με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ένα πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του επενδυτικού εργαλείου ήταν η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός της καλής βούλησης της εταιρείας με τα κίνητρα που θεσπίσαμε εμείς οδήγησαν στο να επιλέξει η Pfizer την Ελλάδα μεταξύ των έξι χωρών που ήταν υποψήφιες».

Για τη συγκεκριμένη επένδυση ο υπουργός σημείωσε ότι πηγαίνει πολύ καλά και, μάλιστα, όπως τόνισε, έχουν τριπλασιάσει σχεδόν τις αρχικά υπολογιζόμενες θέσεις εργασίας. «Αλλά δεν είναι μόνο η Pfizer. Πλείστες ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κάνει χρήση αυτού του εργαλείου. Πάνω από 30 διαφορετικά επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έχουν λάβει την έγκριση για να προχωρήσουν βάσει αυτού του εργαλείου. Και είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια, εφόσον όλα πάνε καλά, θα έχουμε πολύ περισσότερες τέτοιου τύπου επενδύσεις στην Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει ισχυρή βιομηχανία

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε «η φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια κατεξοχήν υπόθεση ενός κλάδου που παράγει, εξάγει, είναι ανταγωνιστικός και σε σημαντική άνοδο. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η συνολική στήριξη της βιομηχανίας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επενδύσεις στη βιομηχανία φαρμάκου ανοίγουν 5.000 θέσεις εργασίας

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μέχρι το 2027 καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν σημαντική ώθηση στα πλάνα των επιχειρήσεων για ανάπτυξη.