ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εμπορικό πλοίο λιμάνι

Πώς θα ενισχυθεί το διεθνές αποτύπωμα της ελληνικής ναυτιλίας

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο 6ο Delphi Economic Forum τονίστηκε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster.

Βασικός πυλώνας της ναυτιλίας θα μπορούσε να υπάρξει το ελληνικό ναυτιλιακό cluster αν και χρειάζεται ακόμα βελτίωση σε αρκετούς τομείς όπως η δημιουργία μαρινών και η ναυπήγηση επιβατικών πλοίων, με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να ενδυναμώσουν το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό.

Για την σημασία του Εθνικού Ναυτιλιακού Cluster συζήτησαν κατά την διάρκεια του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Man Energy Solution LTD, η Ράνια Πατσιοπούλου, Marine Global Strategic Accounts and Business Development και ο Κωστής Φραγκούλης CEO Franman και President of The International Propeller Club (Port of Piraeus).

Στην συζήτηση που συντόνισε ο Γιώργος Τεριακίδης, Area Manager, East Mediterannean & Black Sea, Maritime, DNV, Greece, και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν στην κληρονομιά της ναυτιλίας στη χώρα, εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια και η οποία θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Από την πλευρά του o Κωστής Φραγκούλης τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster, γιατί αυτό όπως είπε, είναι βασικός πυλώνας της ναυτιλίας. Για το ελληνικό ναυτιλιακό cluster είπε πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης, όπως η δημιουργία μαρίνων, η κατασκευή yachts ακόμα και η ναυπήγηση επιβατικών πλοίων.

Η Ράνια Πατσιόπουλος, με την πλευρά της ανέφερε πως οι εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα έχουν τη ίδια στρατηγική και την επιρροή που συναντά κάποιος σε μεγάλες εταιρείες του κόσμου. «Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να είναι κοντά στις τοπικές αγορές, γιατί ακούν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της αγοράς και έτσι μπορούν να βελτιωθούν» τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε πως πολλές καινοτόμες ιδέες «γεννήθηκαν» εδώ και ταξίδεψαν παγκόσμια.

Ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν παγκόσμιους κολοσσούς, αλλά «στην Ελλάδα οι εταιρείες αυτές δεν είναι πολλές. «Οι ελληνικές εταιρείες που αφήνουν παγκόσμιο αποτύπωμα είναι πολύ λίγες». 

«Οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στο ανθρώπινο παράγοντα, στις συνεργασίες και αυτές που είναι τοπικές - μικρές, αλλά δρουν ως παγκόσμιες είναι αδύνατο να αποτύχουν» τόνισε. Τέλος, ζήτησε επενδύσεις από τις εταιρείες, έτσι ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, στήριξη έτσι ώστε να ανταγωνιστούν μεγάλες αγορές, αλλά και βελτίωση των digital συνθηκών που ευνοούν την εργασία πάνω στην ναυτιλία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλιευτικό πλοίο στη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως 30 Οκτωβρίου η προθεσμία αιτήσεων για αλιευτικά σκάφη

Παρατείνεται έως 30 Οκτωβρίου 2026 η προθεσμία για τις αιτήσεις ενίσχυσης επενδύσεων στα αλιευτικά σκάφη, ύψους 16 εκατ. ευρώ, δίνοντας στους αλιείς τον απαιτούμενο χρόνο για την υποβολή προτάσεων, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Θεοχάρης: Εξωστρέφεια στην Ινδονησία με έμφαση σε ναυτιλία και ενέργεια

Η τριήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Χάρη Θεοχάρη στην Τζακάρτα είχε στόχο την ενίσχυση της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στην Ινδονησία, με έμφαση σε ναυτιλία, ενέργεια, τουρισμό και επενδύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ρούμπιο: Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ισχυρός εταίρος ΗΠΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ρούμπιο επιβεβαίωσε τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη διάθεση διεύρυνσης συνεργασίας σε άμυνα, ασφάλεια, ενέργεια, εμπόριο και πολιτισμό. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Επενδύσεις σε λιμάνια-μαρίνες για ανάπτυξη και δουλειές

Ο Β. Κικίλιας τόνισε πως οι επενδύσεις σε λιμάνια κι ακτές ενισχύουν την οικονομία, φέρνουν δουλειές και αυξάνουν την αξία περιουσιών. Προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη για όλους, μέσω αναβάθμισης υποδομών και ενίσχυσης του τουρισμού.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης στην Τζακάρτα: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και η πράσινη οικονομία

Σημαντικοί τομείς όπως εμπόριο, επενδύσεις και πράσινη οικονομία θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ινδονησίας 12-14 Οκτωβρίου στην Τζακάρτα, με στόχο νέες συνεργασίες και αύξηση εξαγωγών.