ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
αγροτικό τοπίο βοοειδή
Φωτογραφία Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει να λύσει τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους και να αρθούν περιορισμοί στη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκατάστασεων.

Λύσεις στα προβλήματα που αφορούν την διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων θέλει να δώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ετοιμάζεται να φέρει σύντομα στη Βουλή. Οι προτεινόμενες διορθωτικές τροποποιήσεις έχουν ως μοναδικό σκοπό την επίλυση θεμάτων που ταλαιπωρούν τον κτηνοτροφικό τομέα και την άρση των περιορισμών και αγκυλώσεων, όπως τα χρόνια προβλήματα κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων, αλλά και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Σκοπός του νομοσχεδίου όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι η ολιστική προσέγγιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και η εξάλειψη μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών που μέχρι σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην ίδρυση μικρών και οικογενειακών εγκαταστάσεων και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα.

Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, αναμένεται να δοθούν και κίνητρα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Με αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50% - 60% αυτών, καθώς και η μείωση των συντελεστών του κόστους παραγωγής.

Συνέπεια αυτών, θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητα και η βελτίωση γενικώς του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους), ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Ορίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά έκθεσης αυτοψίας, με αίτημα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, η επιτροπή θα χορηγεί προθεσμία αναστολής κατεδάφισης ενός (1) έτους για την προσκόμιση άδειας νομιμοποίησης, αντί της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών.

Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης έγκρισης επέμβασης σε χορτολιβαδικές ή δασώδεις εκτάσεις, που ανήκουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος άλλων ρυθμίσεων που ως στόχο έχουν την παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ωστόσο όπως επισήμαναν κατηγορηματικά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και οι διευκολύνσεις στην ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν αναιρεί τον πάγιο στόχο της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στις 9 Φεβρουαρίου ανοίγει το ΟΣΔΕ/ΕΑΕ 2024-2025 για ενημερώσεις

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως το σύστημα υποβολής ΕΑΕ 2024-2025 θα ανοίξει από 09/02 έως 27/02/2026, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να διορθώσουν αιτήσεις με εκκρεμότητες, μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, βάσει σχετικής απόφασης.
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΑΣ Νάξου: Ο αιωνόβιος Συνεταιρισμός με αιχμή την πατάτα και γραβιέρα Νάξου

Η ΕΑΣ Νάξου κλείνει 100 χρόνια διαδρομής με τη γραβιέρα ΠΟΠ και την πατάτα ΠΓΕ να εξάγεται σε 18 χώρες. Μεγάλες προκλήσεις η λειψυδρία, τα υψηλά μεταφορικά και συρρίκνωση παραγωγών. Τι δηλώνει στο BD ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημ. Καπούνης.
Κοπάδι προβάτων βοσκή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η αναστολή πλειστηριασμών κατά πληγέντων κτηνοτρόφων

Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και αποβολές για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά αιγοπροβάτων, με τροπολογία του ΥπΑΑΤ για στήριξη εισοδήματος και χρόνο αποκατάστασης της παραγωγικής δραστηριότητας.
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοψάλτης: Στήριξη 187 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την ευλογιά

Στα 187 εκατ. ευρώ φτάνει η συνολική στήριξη της κυβέρνησης προς τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά αιγοπροβάτων, με αποζημιώσεις, ενίσχυση ζωοτροφών και μέτρα για χαμένο εισόδημα, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Θερμοκήπιο καλλιέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για διορθώσεις και ενστάσεις αγροτών στις επιδοτήσεις

Το ΥΠΑΑΤ με ερωτοαπαντήσεις καθοδηγεί αγρότες και κτηνοτρόφους για διορθώσεις στις επιδοτήσεις λόγω λαθών από τους ελέγχους. Οι απαντήσεις θα ενημερώνονται τακτικά για απορίες και νέα δεδομένα.