«Απολύτως αναγκαίες είναι οι παρεμβάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων για την αποτελεσματική ανάκαμψη της οικονομίας», σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το ΙΝΕ στο νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, όπου παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας το 2020, «αν πράγματι θέλουμε να πετύχουμε μία πιο ανθεκτική και αποτελεσματική ανάκαμψη της οικονομίας, καθίστανται απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με επιλογές αύξησης του κατώτατου μισθού και του μέσου εισοδήματος και διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Πολύ σημαντική είναι επίσης η αύξηση της κοινωνικής προστασίας για όσους βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος. Αυτό θα ενίσχυε την κατανάλωση και τη δυναμική της ανάκαμψης».
Παράλληλα, στο νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων δείχνει πως η καταβύθιση της οικονομίας έχει επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο «στην ευάλωτη, ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και απορρύθμισης, αγορά εργασίας».
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, «η αβεβαιότητα των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και η ευθραυστότητα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ανησυχία για την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων. Οι σημαντικές απώλειες σε ώρες εργασίας και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω αύξησης του ποσοστού εργασιακής φτώχειας».
Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων, «τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να αποτελέσουν άμεση πολιτική προτεραιότητα σε συνδυασμό με τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής για τη διασφάλιση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση της προστασίας των ευέλικτων και άτυπων εργαζομένων, οι οποίοι ζουν με πολύ υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανασφάλειας».
«Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι η ανθεκτικότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και των εισοδημάτων» τονίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.