ΓΔ: 2129.82 -0.62% Τζίρος: 286.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Οι αλλαγές που θα συζητηθούν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορούν τη διάθεση και την εξαγωγική διαδικασία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έως τις 16 Μαρτίου, τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, εισάγει στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέψεις για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της εξαγωγής τους, την απομάκρυνση μη αναγκαίων εμποδίων και την διασφάλιση του ομαλού και ασφαλούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και τον έλεγχο του ΕΟΦ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Ειδικότερα, με την νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.

Επίσης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών.

«Πάντα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ώστε να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης και την εν γένει ευημερία, αφού με τα έσοδα που οι εξαγωγές συνεπάγονται, αυτομάτως ενδυναμώνεται η εθνική οικονομία», όπως σημειώνεται, και προστίθεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στους επενδυτές, που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, με παράλληλα οφέλη για ασθενείς, που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και σε όσους υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Κ. Γκίλφοϊλ με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται νέα εθνική πυξίδα

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη τις θέσεις του για νέα εθνική πυξίδα και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική και διαφθορά, τονίζοντας την ανάγκη ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής με βάση τα εθνικά συμφέροντα.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για παρακολουθήσεις και σχέσεις με την Krikel

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, ενώ επικρίνει τον Άδωνη Γεωργιάδη για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με συμβάσεις εταιρειών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Φάκελος ΚΚΕ συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Σοφιανός: Εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και κίνδυνος αντιποίνων

Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα, λόγω των αμερικανικών βάσεων, αποτελεί στόχο αντιποίνων και εμπλέκεται στον πόλεμο, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Κωνσταντίνος Τασούλας συνάντηση γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τασούλα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον επικεφαλής του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών της Κύπρου, εκφράζοντας αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας για την τουρκική εισβολή και τη φιλοξενία παιδιών στην Ελλάδα.