ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Οι αλλαγές που θα συζητηθούν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορούν τη διάθεση και την εξαγωγική διαδικασία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έως τις 16 Μαρτίου, τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, εισάγει στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέψεις για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της εξαγωγής τους, την απομάκρυνση μη αναγκαίων εμποδίων και την διασφάλιση του ομαλού και ασφαλούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και τον έλεγχο του ΕΟΦ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Ειδικότερα, με την νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.

Επίσης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών.

«Πάντα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ώστε να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης και την εν γένει ευημερία, αφού με τα έσοδα που οι εξαγωγές συνεπάγονται, αυτομάτως ενδυναμώνεται η εθνική οικονομία», όπως σημειώνεται, και προστίθεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στους επενδυτές, που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης, με παράλληλα οφέλη για ασθενείς, που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και σε όσους υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροσκάφος Canadair CL-415
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναχώρησαν δύο ελληνικά Canadair για την Ισπανία

Η Ελλάδα στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό στην Ισπανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η άφιξη αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη βάση Torrejón.
Αεροσκάφος Canadair CL-415
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναχώρησαν δύο ελληνικά Canadair για κατάσβεση πυρκαγιών στην Ισπανία

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 αναχώρησαν για Ισπανία από Ελλάδα για να βοηθήσουν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με στάσεις στο Άκτιο και τη Σαρδηνία λόγω καιρού, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Κυριάκος Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη συνομιλιών στο κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία συντονισμού ενόψει εξελίξεων και της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος Μαρκόπουλου με φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις, συζητώντας θέματα όπως φόροι, ΦΠΑ, ρευστότητα και συνταξιούχους, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επίκεντρο της εκδήλωσης η πολιτική σκηνή και ο χρόνος εκλογών

Στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τον εορτασμό για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως θα γίνουν την άνοιξη, ενώ υπήρξε χιούμορ για το πλήθος των υποψηφίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους τέσσερις τιμώμενους στο Προεδρικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους τέσσερις τιμώμενους στη δεξίωση για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και συνομίλησε με άλλους πολιτικούς αρχηγούς στον 2ο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου.