ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
politeia_kainotomias
Απεικόνιση σχεδίου για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας.

Υπ. Ανάπτυξης: Έντονο ενδιαφέρον για την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας

Το υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan, βάσει του οποίου το κόστος της επένδυσης στη «ΧΡΩΠΕΙ» υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πολύ μεγάλο είναι εντός αλλά και εκτός Ελλάδας το ενδιαφέρον για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα και γι’ αυτό το πρώτο τεύχος δημοπράτησης διαγωνισμού μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον διαγωνισμό εκκινεί η διαδικασία για την ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας της «ΧΡΩΠΕΙ», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη όσμωση επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το ενδιαφέρον για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα είναι τεράστιο, και εντός και εκτός της χώρας. Η έκδοση του πρώτου τεύχους δημοπράτησης του διαγωνισμού για την Πολιτεία Καινοτομίας και στην αγγλική γλώσσα γίνεται ακριβώς για να καλύψουμε και αυτό το ενδιαφέρον και να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στον διαγωνισμό. Πάμε πολύ καλά».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει και φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και εκτός Ελλάδος για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας για αυτό προχωρήσαμε στην μετάφραση του στα αγγλικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορευματικές μεταφορές

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ευθύνης μεταφορέων για τις εθνικές οδικές εμπορευματικές μεταφορές, επισημαίνοντας τη σημασία της μεταρρύθμισης για 40.000 φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή για εφοδιαστική: εκσυγχρονισμός και διασύνδεση με βιομηχανία

Υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε η 15η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Εφοδιαστική, με έμφαση στον θεσμικό εκσυγχρονισμό, την τοπική ανάπτυξη και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος κατάλογος επενδυτικών οργανισμών για άδειες διαμονής

Το Υπουργείο Ανάπτυξης επικαιροποίησε τον κατάλογο Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, επιτρέποντας σε πολίτες τρίτων χωρών συμμετοχή για άδεια διαμονής. Τροποποιήθηκε και το όνομα επενδυτικού οργανισμού DROMEUS.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Στήριξη 10 μεγάλων επενδύσεων 104 εκατ. μέσω Αναπτυξιακού

Δέκα επενδυτικά σχέδια ύψους 226,2 εκατ. ευρώ, με κρατικές ενισχύσεις άνω των 104 εκατ. και άνω των 400 νέες θέσεις εργασίας, εντάχθηκαν στον Β' κύκλο «Μεγάλες Επενδύσεις» του Αναπτυξιακού Νόμου, σύμφωνα με το Υπ. Ανάπτυξης.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση επενδύσεων για νέες θέσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε νομοσχέδιο για απλούστευση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση επενδύσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και δημιουργία ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης για κρατικές ενισχύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τσαβδαρίδης: Δεν αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες, λάθος οι υπολογισμοί ΠΑΝΣΥΠΟ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδης τόνισε στη Βουλή ότι η φερόμενη αύξηση 69% στις δαπάνες καθαριότητας του Δημοσίου δεν ισχύει, καθώς στην πραγματικότητα η αύξηση είναι κάτω από 30%, εξαιτίας μισθολογικών αλλαγών και λάθος υπολογισμών.