ΓΔ: 2377.51 1.06% Τζίρος: 182.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:36
Μηταράκης

Κόβονται όλες οι συντάξεις κατά 60% όταν υπάρχει απασχόληση

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη καταργείται η εξαίρεση από το «ψαλίδισμα» της σύνταξης όταν η απασχόληση είναι περιστασιακή.

Μείωση της σύνταξής τους κατά 60%, θα υφίστανται στο εξής και οι συνταξιούχοι που εργάζονται περιστασιακά. Εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζει ότι και αυτής της κατηγορίας συνταξιούχοι, υπάγονται στην σχετική διάταξη, που έχει ενταχθεί στο «νόμο Κατρούγκαλου».

Η μείωση αυτή ισχύει για όλους τους συνταξιούχους για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Το έγγραφο εκδόθηκε με αφορμή τους συνταξιούχους ναυτικούς που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΝΑΤ και οι οποίοι απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις δημόσιες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο για το Ασφαλιστικό, (ν.4387/2016), στο άρθρο 20, τονίζεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, υπόκεινται σε μείωση κατά 60%, της σύνταξής τους.

Η περικοπή αυτή προκύπτει από την υποχρέωση που έχει ο εν λόγω εργαζόμενος, αν και συνταξιούχος, να ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ με βάση την εργασία του. Η συγκεκριμένη υποχρέωση για ασφάλιση, δεν πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει και περιπτώσεις περιστασιακής (ευκαιριακής) εργασίας.

Ο λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, διέπονται από τους βασικούς κανόνες της απασχόλησης, όπως είναι το ωράριο εργασίας και οι μηνιαίες αποδοχές.

Συνεπώς, στο έγγραφο του κ. Μηταράκη, τονίζεται ότι παύει να ισχύει παλαιότερο έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2016 και όριζε διαφορετικά τη διαδικασία για την εργασία όσων είναι συνταξιούχοι.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πρέπει να αντιμετωπίζουν στο εξής τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα με το νέο, βελτιωμένο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουν περιπτώσεις που κρίθηκαν διαφορετικά, με βάση το παλαιότερο έγγραφο που τώρα όμως καταργήθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Ευθυμίου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθυμίου: Ανοιχτός διάλογος στη Θεσσαλονίκη για εργασία και ασφάλιση

Στις 8 Ιουνίου, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου διοργανώνει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για διάλογο με πολίτες σχετικά με εργασία, σύνταξη, ασφαλιστικό και στήριξη ατόμων με αναπηρία. Συμμετέχουν στελέχη e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ανατολική Γερμανία μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης

Ο καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, χαρακτήρισε την ανατολική Γερμανία πρότυπο οικονομικού μετασχηματισμού και κάλεσε πολίτες και φορείς να συνεισφέρουν αισιόδοξα στις μεταρρυθμίσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο Τσίπρας φορολόγησε τους συνταξιούχους, καταρρίπτοντας μύθους

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας διέλυσε τον μύθο πως η Αριστερά στηρίζει μόνο τους αδύναμους, καθώς, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, προτίμησε να φορολογήσει συνταξιούχους και όχι εφοπλιστές στη διαπραγμάτευση του 2015.
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο συντάξεις, υγεία και ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα

Στο ετήσιο συνέδριο της ασφαλιστικής αγοράς στην Ύδρα, τέθηκαν στο τραπέζι η επάρκεια συντάξεων, η αύξηση κόστους υγείας και η ασφάλιση οχημάτων. Οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης και νέων εργαλείων.