ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Βορίδης

Έτοιμος να «ταξιδέψει» στη Κίνα ο κρόκος Κοζάνης

Ολοκληρώθηκε το πρωτόκολλο εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα στη συνάντηση του Μάκη Βορίδη με την κινεζική αντιπροσωπεία.

Μπήκαν οι «τελευταίες πινελιές» στο πρωτόκολλο εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με την κινεζική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο οπότε και θα υπάρξουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών».

Στο «τραπέζι» η εξαγωγή εσπεριδοειδών

Παράλληλα μεταξύ των δυο πλευρών συζητήθηκε και η δυνατότητα εξαγωγής εσπεριδοειδών στην αγορά της Κίνας, καθώς και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, που θα επιτρέψει σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας να εξαχθούν ακτινίδια, και όχι μόνο από έξι περιφέρειες όπως ισχύει σήμερα.

Τα δυο μέρη συνομίλησαν επίσης για το θέμα εξαγωγής κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων προκειμένου να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.

Τέλος, έγινε αποδεκτή από την κινεζική αντιπροσωπεία η πρόταση του κ. Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βορίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Να παραμείνουν οι Έλληνες στον πρωτογενή τομέα

Στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να συνεχίσουν να παράγουν “γιατί αυτό εξασφαλίζει την τροφή μας”, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Σημαίες Κίνας κυματίζουν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση στο Πεκίνο για θέματα ασφάλειας Ρωσίας-Κίνας

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σχετικά με διεθνή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας, εν μέσω προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σημαντική αντίδραση» αν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά εάν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία ότι με αυτή τη συμφωνία η Κίνα θα αποκτήσει επιρροή στον Καναδά.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Κινέζος κομμωτής συνελήφθη για χρηματοδότηση της Χαμάς

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έναν 38χρονο Κινέζο, ιδιοκτήτη κομμωτηρίου κοντά στη Βαρκελώνη, ως ύποπτο για μεταφορές κρυπτονομισμάτων 600.000 ευρώ υπέρ της Χαμάς, μέσω του ελέγχου εικονικών πορτοφολιών.